Alles over mousserende wijn
Brut champagne
WAT IS BRUT CHAMPAGNE?
Brut champagne is een droge mousserende wijn. Bij botteling mag maximaal 6 tot 12 gram suiker per liter worden gevoegd. Het toevoegen van deze suikers gebeurt tijdens de tweede stap in het productieproces van champagne. Dit proces wordt ook wel ‘dégorgement’ genoemd. Hierbij wordt na de tweede gisting de dode gist verwijderd. Tijdens deze stap gaat er een beetje champagne verloren, dit verlies wordt vervolgens aangevuld met liqueur d'expédition. Wat er in deze liqueur zit is voor ieder champagnehuis een goed bewaard geheim, maar bij een klassieke brut champagne bestaat dit mengsel uit rietsuiker en oude wijnen uit dezelfde streek. Pas na het toevoegen van liqueur d'expédition krijgt de champagne zijn beroemde champagnekurk met muselet.
De champagnesoorten op een rijtje:
Soort | Suiker per liter |
---|---|
Champagne sec, demi-sec |
meer dan 12 gram |
Brut |
6 tot 12 gram |
Extra brut |
3 tot 6 gram |
Brut Nature |
minder dan 3 gram |
Ter vergelijking: als je een liter Coca-Cola drinkt, krijg je 100 gram suiker binnen. Drink je een liter brut champagne dan is dat maar 12 gram.
WAAR IS BRUT CHAMPAGNE LEKKER BIJ?
Een glaasje bubbels bij de borrel is geen straf. Een brut champagne kan goed gecombineerd worden met een mooie selectie oude kazen of wat gedroogde ham. Dacht je dat brut alleen lekker is voor bij de borrel? Think again! Brut champagne is ook erg lekker bij sushi of bij oesters. Of bij een hoofdgerecht met vis en zeevruchten, of gerechten met paddestoelen. Natuurlijk zijn er nog veel meer lekkere combinaties te vinden. Dus koop een flesje brut, kook een heerlijk maaltijd en geniet!
DE POPULAIRSTE BRUT CHAMPAGNES
Ben je op zoek naar een frisse en delicate champagne die ook nog eens betaalbaar is? Dan is de Pommery Brut Royal de perfecte match. Deze champagne is de winnaar van de gouden medaille tijdens de International Wine Challenge en daarmee de kampioen onder de brut champagnes. Geen wonder dus dat deze champagne zo populair is.
Voor de echte fijnproevers die een champagne met een volle en stevige structuur zoeken is de Veuve Clicquot Ponsardin Brut een echte aanrader. Deze champagne dankt zijn populariteit aan z’n rijke, intense smaak en stijlvolle uiterlijk. Combineer de Veuve Clicquot met gegrilde vis, kreeft of sushi voor een extra smaaksensatie.
Ook de Ruinart is onwijs goede champagne voor mensen die van een complexe wat zoetere smaak houden.
En heb je écht iets bijzonders te vieren? Dan is een prestigeuze Krug champagne de fles om te kiezen. Deze champagne staat bekend om zijn constante en hoge kwaliteit.
Geniet van dubbel zoveel champagne met een Magnumfles of een van deze nog grotere champagneflessen
GOEDKOPERE ALTERNATIEVEN
Naast brut champagne zijn er ook brut cava's en brut prosecco's. Deze mousserende wijnen zijn qua suikergehalte enigszins gelijk aan een brut champagne maar zijn over het algemeen een stuk voordeliger. Een ideale oplossing dus voor als je iets te vieren hebt met een grote groep mensen of wanneer je portemonnee wel een meevaller kan gebruiken.
MEER LEZEN OVER CHAMPAGNE?
Wil je meer weten over de verschillende soorten champagne? Of ben je benieuwd hoe je champagne proeft als een pro? Bekijk onderstaande artikelen en voor je het weet ben je een echte champagne kenner!