Alles over mousserende wijn
Champagne, cava en prosecco
Champagne, cava en prosecco: de verschillen in het kort
Ze zijn allemaal mousserend en over de hele wereld geliefd! Toch kennen de bubbels verschillen wat betreft land van afkomst, prijs, productieproces en smaak:
- Land van afkomst: champagne komt uit Frankrijk, cava uit Spanje en prosecco uit Italië
- Productieproces: zowel champagne als cava kennen de méthode traditionelle. Champagne is de meest dure van de drie; een fles kost al snel €20,- of meer. Rond de €10,- heb je al een goede fles cava in handen en prosecco kost meestal niet meer dan €5,-. Dit prijsverschil komt met name door de exclusiviteit van champagne 5 maanden op de fles en bij cava ongeveer 9 maanden. Prosecco wordt op een andere manier geproduceerd; de tweede vergisting vindt hier plaats in een tank en niet in een fles (zoals bij de andere twee). Het gevolg? Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco
- Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Meer over deze bubbels
De belangrijkste verschillen zijn nu gedekt, maar daarmee houdt het verhaal achter deze heerlijke bubbels natuurlijk niet op! Zo kennen champagne, cava en prosecco allemaal hun eigen geschiedenis. En wat dacht je ervan om deze mousserende wijnen te combineren met lekkere gerechten? We vertellen je graag nog wat meer over de verhalen achter deze bubbels en vertellen je waar ze lekker bij smaken.
Van avonden aan het hof tot Oud & Nieuw: champagne
De geschiedenis van champagne gaat al terug naar de 15e eeuw toen Franse hovelingen champagne serveerden aan buitenlandse vorsten. Dit was een variant zonder bubbels. De variant mét koolzuurbubbels verscheen in 1688 op de markt. Dom Pérignon ontwikkelde in die tijd de champagne, zoals we die nu kennen en we zijn hem hier heel erg dankbaar voor! Inmiddels is champagne bijna niet meer weg te denken uit ons leven en altijd erg populair bij feestelijke gelegenheden, zoals Oud & Nieuw, een jubileum of een bruiloft.
Kenmerken champagne
Deze bekendste bubbels komen uit Frankrijk en zijn vernoemd naar en afkomstig uit de regio Champagne. Dit is een vereiste. Anders is er geen sprake van champagne, maar van crémant. Enkele kenmerken van champagne zijn:
- Smaak: complex, fris en verfijnd. Je proeft onder andere tonen van citrus en appel. Champagnes komen echter voor in veel verschillende soorten en smaken, denk bijvoorbeeld aan brut of demi-sec. Wil je meer weten over welke champagne soorten er zijn? Lees hier meer over de verschillende soorten champagne.
- Druiven: champagne wordt gemaakt van 3 verschillende druiven: chardonnay, pinot noir en pinot meunier.
- Productiemethode: de manier waarop champagne gemaakt wordt heet de ‘Méthode traditionelle'. De bubbels ontstaan in de fles door minimaal 15 maanden ongeopend in een Franse kelder te liggen.
- Bewaren: de meest gangbare champagne is na 9 maanden tot een jaar het lekkerst om te drinken. Sommige prestige champagnes (waarbij alleen de beste druiven worden gebruikt) zijn wel 10 tot 15 jaar houdbaar.
- Prijs: champagne is de duurste mousserende wijn ter wereld. Dat komt vooral door de schaarste en doordat champagne langer rijpt dan andere mousserende wijnen. De prijs varieert van rond de 20 euro tot wel in de duizenden euro’s voor meer exclusieve champagnes.
- Bekende merken zijn: Moët & Chandon, Pommery, Veuve Cliquot en Dom Pérignon.
Franse champagne is een pleonasme. Champagne komt namelijk altijd uit Frankrijk en nog specifieker; altijd uit de Champagnestreek!
Wijn en spijs: champagne
Champagne is natuurlijk heerlijk bij het aperitief (op feestjes), maar net zo smakelijk bij de gerechten die daarna volgen! Denk bijvoorbeeld aan een combinatie met:
- Oesters: zilte vis doet het altijd goed bij deze bubbels!
- Fish and chips: de bubbels verfrissen je mond en breken het vettige van de ‘fish’. Ook het zoute van de ‘chips’ gaat heerlijk samen met champagne.
- Gerechten met paddenstoelen of truffel: champagne versterkt de smaak van de truffel en paddenstoelen. Andersom versterken paddenstoelen of truffel de smaak van de champagne. Zo zorgen zowel de wijn als de spijs voor een optimale smaakbeleving.
Sprankelend Spaanse mousserende wijn: cava!
Cava bewijst dat mousserende wijnen die niet uit Frankrijk komen net zo lekker kunnen zijn als degene die daar wél vandaan komen. In 1872 produceerde de Spanjaard José Raventos de eerste fles cava. Hij had gezien hoe de champagne in heel Europa rijkelijk vloeide en besloot om dit succes in Spanje te evenaren. Omdat de naam champagne niet aan deze wijn toegekend mocht worden kreeg deze zijn eigen identiteit: cava. Cava was een van de eerste niet-Franse mousserende wijnen en is nog steeds een wereldwijd succes!
De Spaanse cava is eigenlijk Catalaans, de meeste cava komt namelijk uit de provincie Penedès in Catalonië. Elk van de drie Catalaanse druivenrassen draagt op zijn eigen manier bij aan de typische smaak van cava. Parellada zorgt voor een romige structuur. Xarel-lo geeft de wijn body. Macabeo voegt juist frisse zuren toe. Ook Cava Rosado (rosé cava) wordt met Spaanse druiven gemaakt, zoals trepat, garnacha en monastrell. Door het gebruik van de Spaanse druiven en natuurlijk door het warme klimaat aan de Middellandse Zee smaakt cava heel anders dan champagne.
Kenmerken cava
Deze bubbels komen qua productiemethode het meest overeen met champagne: ze hebben ook een tweede vergisting op de fles gekregen. Cava komt uit Spanje en vaak uit de regio Catalonië, maar is niet perse streekgebonden. De belangrijkste kenmerken van cava zijn:
- Smaak: milder van smaak dan champagne, met minder frisse zuren. Vaak proef je kruidige tonen die deze mousserende wijn wat hartiger doet smaken
- Druiven: voor deze Spaanse variant wordt meestal een mix van macabeo, parellada en xarel-lo gebruikt. Net als bij champagne heb je verschillende cavavarianten; van brut (zeer droog) tot dulce (zeer zoet)
- Productiemethode: net als bij champagne wordt er gebruik gemaakt van de ‘Methode traditionelle’. De cava rijpt wel korter op de fles, namelijk maar 9 maanden
- Bewaren: de meeste cava's zijn perfect op dronk als je deze koopt. Voor een optimale smaakbeleving bewaar je deze drank niet langer dan een jaar
- Prijs: een goede cava kan zich zeker meten aan een champagne, vooral wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding. De goedkoopste fles is al verkrijgbaar voor minder dan €10
- Bekende merken: Pere Ventura en Faustino.
Wijn en spijs: cava
Zin cava bij het eten vanavond? Cava doet het goed bij:
- Tapas met vis of vlees: van gegrilde gamba’s tot ‘croquetas’; cava is perfect bij tapas! Deze wijn drinkt namelijk fijn weg bij zowel luchtige-, frisse- als vette hapjes.
- Eieren: eieren zijn een vreemde eend in de bijt; niet veel wijnen gaan namelijk goed samen met eieren. Cava is daarom een lucky bird!
- Friet: zin in een guilty pleasure? Cava doet het (net als champagne) erg goed bij het zoute van frietjes. Zo geef je deze snack een extra lekkere update!
Wil je de creme de la creme in de wereld van de cava ontdekken? Probeer dan eens de Raventos i Blanc Gran Reserva Finca
La Dolce Vita met prosecco
Wie aan Italiaanse bubbels denkt, denkt natuurlijk aan prosecco! Deze mousserende wijn wordt gemaakt van de glera druif. De geschiedenis van de prosecco begint al in de tijd van de Romeinen die toen al wijn maakten van de glera druif. Destijds stond deze wijn bekend als puccino. De eerste referentie naar de naam prosecco stamt af uit 1772. Ruim 200 jaar later is de mousserende wijn nog steeds zeer populair, niet alleen als aperitief maar ook in (prosecco) cocktails zoals de Bellini of de Mimosa (ter vervanging van champagne).
Kenmerken prosecco
Deze zomerse bubbels zijn afkomstig uit de provincie Veneto (Italië). De belangrijkste kenmerken van prosecco zijn:
- Smaak: levendig, licht zoet en fruitig
- Druiven: prosecco wordt maar van één druif gemaakt: de glera. Wel zijn er verschillen in prosecco, de twee varianten zijn: frizzante (= mousserend) en spumante (= licht mousserend)
- Productiemethode: prosecco wordt gemaakt volgens de methode charmat. De tweede gisting vindt plaats in een tank in plaats van in de fles. Het is makkelijker en minder tijdrovend. Het doel is om een fruitige bubbel te maken.
- Bewaren: prosecco is geen wijn om te bewaren. Deze wordt niet beter met de weken, maanden of jaren en is bedoeld om direct op te drinken na het openen
- Prijs: door het snelle productieproces, is processo de goedkoopste van de drie soorten mousserende wijn. Voor nog geen 5 Euro heb je al een fruitige fles bubbels
- Bekende merken: Canti en Bottega.
Wijn en spijs: prosecco
De Italianen drinken prosecco vaak als aperitief; de licht zure smaak en het koolzuur zouden namelijk eetlust opwekken. Deze mousserende wijn is lekker bij gerechten zoals:
- Zoute antipasti: prosecco wordt wat zoeter door de peer tonen die terug te vinden zijn in deze mousserende wijn. Daarom past deze erg goed bij zoute antipasti hapjes zoals pecorino, prosciutto of parmezaanse kaas. Het contrast tussen zoet en zout zorgt namelijk voor een optimale smaakbeleving van zowel de prosecco als de antipasti!
- Pastasalade met kip: een luchtige pastasalade met kip gaat goed samen met de luchtige bubbels van de prosecco.
- Scroppino: vergeet deze klassieker niet! Het perfecte tussengerecht (of nagerecht) met prosecco (en wodka) doet het altijd goed. Een echte ‘crowd pleaser’.
MEER WETEN? MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF!
Wil jij alles weten over de (mousserende) wijnen, bieren en alle andere dranken van Gall & Gall? Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en inspiratie in jouw mailbox. Wat krijg je ervoor terug? Direct 10% korting op een fles naar keuze! Wil jij vaker genieten van de beste aanbiedingen én de Proef! Activeer dan Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).