Recept en inspiratie
Martini
De Martini is volgens velen zo’n beetje DE cocktail. Een cocktail die ver boven de modegrillen verheven is. Niet in- of uit de mode, maar immer stylish en sophisticated. Het ultieme huwelijk tussen gin en/of wodka en droge witte vermout. De ultieme martini bestaat tegelijkertijd niet, iedere bartender ter wereld heeft hier zo zijn eigen opvattingen over. Journalist Ingmar Voerman vertelt je er meer over.
Het lijkt simpel
Het lijkt een ogenschijnlijk simpel drankje. Gin (of wodka) en vermout, hoe moeilijk kan het zijn? Fout. Een perfecte martini ‘stirren’ voor een gast (of jezelf) is een kunst. Wil de gast hem naked, bone dry, dry, wet, 50/50 of dirty? Met wodka of met gin? En met welk merk? De martini is een kunst van subtiliteit, een kunst van de ultieme vermenging van de ingrediënten, van de juiste koeling en versmelting van het ijs. En de kunst van het aanvoelen van de smaak van je gast.
Nog even voor de leken onder ons: Martini & Rossi, in de volksmond ‘Martini’, is vermout. De martini is een cocktail. Een van die ingrediënten is inderdaad droge, witte vermout. Een regelrechte relatie tussen de twee martini’s is nooit echt aangetoond.
De evolutie van martini
Over het ontstaan van de martini kunnen cocktailgeeks avondenlang verhit debatteren. Zoals vele legendarische cocktails is de martini omgeven door een hoop speculatie. Vandaag de dag verstaan we onder een martini meestal een dry martini met veel gin en een beetje vermout, erg droog en erg sterk dus. Dit is ooit wel anders geweest.
Aannemelijk is dat de martini is geëvolueerd vanuit de Manhattan en zijn voorvader de Martinez. Dit was een cocktail met jenever of Old Tom gin, zoete rode vermout, curaçao-likeur of Maraschino-likeur en orange bitters. De oplettende lezer merkt terecht een ferme dosis Hollandse invloed op in deze historie.
Ook was er nog weinig droogs aan in die tijd, al is de Martinez een geweldige cocktail, hij zit toch aan de zoete kant van het cocktailspectrum. Volgens cocktailbijbel The Diffords Guide stammen de eerste berichten over martini’s uit 1880, al waren deze zeker nog niet ‘dry’. Met de opkomst van de London Dry Gins verschenen rond het begin van de twintigste eeuw Martini-cocktailrecepten met London Dry gin en witte, droge vermout. Maar, nog steeds bevatten deze recepten vaak Curaçao / Maraschino-likeur en orange bitters.
James Bond & de Vesper Martini
In het allereerste boek wat Ian Flemming ooit schreef maakte James Bond gelijk zijn opwachting: Casino Royale in 1953 (pas verfilmd in 2006).In zijn eerste avontuur ontmoet hij geheim agente Vesper Lynd in het casino, waar hij tientallen miljoenen verspeeld bij een potje Baccarat. Om zijn zenuwen te bedwingen bestelt hij een martini met gin, wodka en Kina Lillet en noemt het naar de geheim agente: de Vesper Martini. Vesper Lynd speelt dubbel spel en bedriegt de verliefde James. Vanaf dat moment besluit James nooit meer verliefd te worden en een Vesper Martini te drinken. James’ drankje wordt vanaf toen een vodka-martini. Shaken, not stirred. Een Vesper Martini drink je anno 2015 natuurlijk bij de Amsterdamse Vesper Bar.
Zelf maken!
Strawberry martini
Eind jaren 80/90 kwamen fruitige cocktails, grotendeels op basis van wodka wereldwijd in opkomst. Omdat deze geserveerd werden in martini-glazen (met een v-vorm) kregen deze al snel de naam martini. Dat is prima, maar weet dat een Espresso Martini of een Strawberry Martini niets met de originele martini-cocktail te maken hebben.