Recept en inspiratie
Daiquiri cocktail
De Daiquiri is een klassieker in zijn soort. Maar waar deze rumcocktail nu een stijlvolle en elegante keuze is, was het vroeger een drankje voor bonkige zeemannen. Britse zeelui maakten de voorloper van deze Caraïbische cocktail van hun rantsoen, wat bestond uit rum, water, limoen en suiker. Een Daiquiri maken is dan ook niet zo ingewikkeld. De kunst zit hem in het afstemmen van deze cocktail op je persoonlijke voorkeuren. Benieuwd hoe je hem maakt en hoe je deze cocktail helemaal naar je zin kunt maken? Lees dan snel verder!
HET RECEPT
DIT HEB JE NODIG:
- 60 ml witte rum
- 15 ml suikersiroop
- 30 ml limoensap
- limoen
ZO MAAK JE 'EM:
- Schenk de rum, suikersiroop en het limoensap in een shaker.
- Vul de shaker met ijsblokjes en shake hard.
- Strain de cocktail in een coupe. Garneer met een limoenpartje.
VARIATIES OP DE DAIQUIRI COCKTAIL
Is de daiquiri een favouriet van je? Dan zijn de onderstaande recpeten ook wat voor je!
- Hemingway daiquiri: Met veel ijs en limoen en grapefruit
- Floridita daiquiri: Het traditionele recept maar dat met een extra schuit Luxardo Maraschino likeur.
- En natuurlijk de frozen daiquiri. Heel simpel. Voeg wat crushed ice toe aan bovenstaande recept. Proost!
DE GESCHIEDENIS: VAN ZEEMANSDRANK NAAR CHIQUE KLASSIEKER
De naam Daiquiri komt van een ijzermijn in de buurt van Santiago op Cuba. De cocktail zou omstreeks 1900 in de buurt van deze mijn zijn uitgevonden door een groep Amerikaanse mijningenieurs. In een bar genaamd Venus in Santiago.
Onder de aanwezigen was Jennings Cox, algemeen directeur van de Spanish American Iron Co. Het gerucht gaat dat Cox de cocktail uitvond toen hij zonder gin kwam te zitten terwijl hij Amerikaanse gasten ontving, maar het echte verhaal is dat de Daiquiri het gevolg was van de overvloedige aanwezigheid van suiker en limoen.