Who run the world? Girls!
Wijnmaken. Het was ooit een ambacht voor louter mannen, maar tegenwoordig bestieren steeds meer vrouwen de tanks in wijnmakerijen. In Italië wordt ongeveer eenvijfde van de wijnbedrijven gerund door een vrouw. Bij Planeta, bijvoorbeeld. Het Siciliaanse wijnhuis wordt gerund door Francesca Planeta en de wijnen worden gemaakt door Patricia Tóth, een Hongaarse die inmiddels helemaal ingeburgerd is in Sicilië en al zo’n 15 jaar voor het wijnhuis werkt.
Women in Wine Expo
Dit jaar vond voor de tweede keer de Women in Wine Expo plaats, een tweedaags congres voor en door vrouwen in wijn (wijnmakers, sommeliers, schrijvers) met als belangrijkste doelen het promoten van vrouwen in de wijnindustrie, het verbeteren van wijneducatie voor vrouwen en het creëren van bewustzijn over gendergelijkheid in de hele sector.
Het alcoholpercentage stijgt
Zo’n vijftig jaar geleden was het niet vanzelfsprekend dat je als wijnboer rijpe druiven oogstte. Elk jaar was het weer spannend of je de optimale rijpheid zou halen. Met de opwarming van de aarde is die uitdaging verleden tijd. Wijnen met een alcoholpercentage van 15% of 15,5% zijn geen uitzondering meer. Amarone della Valpolicella, de beroemde Italiaanse rode wijn van gedeeltelijk ingedroogde druiven, gaat zelfs richting de 16%.
Natuurwijn? Natuurlijk!
Volgens een artikel uit de NRC is natuurwijn vooral enorm populair onder jonge randstadbewoners. Drink je natuurwijn, dan laat dat zien dat je betrokken bent bij het milieu en het klimaat. Er bestaat nog geen wettelijke definitie van natuurwijn, maar grofweg bedoelen we meestal: de puurste vorm van vergist druivensap, gemaakt van druiven die van biologisch bewerkte wijngaarden, puur en origineel.
Kwaliteit eerst
Er is nog nooit zoveel champagne verkocht als in het afgelopen jaar. Ook de Italiaanse variant van champagne, franciacorta uit Lombardijen, bereikt een recordaantal verkopen. (Prosecco ken je vast ook, maar die wordt volgens een andere methode gemaakt, de charmant-methode.) We drinken over all minder, maar als we dan een fles opentrekken, dan is die meestal duurder en van goede kwaliteit.
Een witte herfst
Je hoeft niet meteen naar de rode wijnen te grijpen. Ook wit doet het goed in de herfst. Ruil een stuivende sauvignon blanc voor een volle fiano uit Sicilië of een houtgerijpte chardonnay uit Toscane. Deze stevige, witte wijnen hoef je ook niet zo koel te drinken, een graad of 10 tot 12 is perfect.
Zonder alcohol
Er zijn inmiddels ook een legio alcoholvrije alternatieven voor handen, voor wie dat wil. Alcoholvrij bier behoort al tot de standaard koelkastvulling, maar ook wijn zonder alcohol is aan een opmars bezig. De vraag ernaar wordt steeds groter en de kwaliteit steeds beter. Onze tip? Probeer eens een virgin glühwein, ideaal op een herfstachtige dag.
Houd amber wine in de gaten
Heb je al eens een amberkleurige wijn geproefd? Niet dat het nieuw is, in Georgië maken ze het al duizenden jaren. Maar we zien een trend aankomen. Een amber wine, of orange wine, wordt gemaakt van witte druiven. Die worden met tros en al vergist in amfora’s (kruiken). Hoe langer de schilletjes bij het sap blijven, hoe dieper de kleur. De smaak is totaal anders dan je gewend bent van witte wijn. De schilweking zorgt voor tannine, bitters en structuur. Dat maakt amber wine perfecte eetwijnen, vooral bij de keuken van Ottolenghi.
Nieuwste PROEF! lezen
Als Gall & Gall Premium member ontvang je de nieuwste PROEF! per e-mail, maar er zijn meer voordelen! Voor € 10.- per jaar krijg je 10% korting op wijn, bubbels, whisky en alcoholvrij* en exclusieve Premium Deals op wijn en sterk. Ook ontvang je als eerste uitnodigingen voor de meest exclusieve evenementen en proeverijen.
Lees meer >
* De 10% Premium korting geldt alleen met een geldig Gall & Gall Premium-membership . Deze korting geldt niet op: wijnen, bubbels, whisky’s of alcoholvrije dranken die in de aanbieding zijn en versterkte wijnen zoals port, sherry of vermout.