Op bezoek bij
Het Schiedamse familiebedrijf Nolet Distillery
Dankzij hun KETEL 1 Jenever en de Ketel One Vodka is Nolet Distillery niet meer weg te denken uit de wereld van de gedistilleerde dranken. Wij namen een kijkje bij het Schiedamse familiebedrijf.
JE VOELT HET
De geschiedenis druipt hier van de muren. Heeft niet alleen te maken met de oude stookketels, het vroegere kantoor dat is ingericht als klein museum of de familiefoto’s. Je voelt het gewoon. Niet zo vreemd als je weet dat dit familiebedrijf bestaat sinds 1691 en inmiddels wordt geleid door de elfde generatie: Carel Nolet junior en zijn jongere broer Bob. Wat niet wil zeggen dat hun inmiddels 81-jarige vader Carel senior met pensioen is. Hij doet het wat rustiger aan, maar is nog regelmatig in het bedrijf aanwezig.
DE DOOD OF DE GLADIOLEN
Pim Kriek, die vol enthousiasme de rondleidingen verzorgt en inmiddels 45 jaar bij Nolet werkt, legt dat even uit – met onvervalst Rotterdamse tongval: ‘In de jaren zeventig werden er zo’n 50 miljoen flessen jenever verkocht in Nederland, maar dat ging hard achteruit omdat er steeds meer andere soorten drank op de markt kwamen en de jongere generaties niet meer zo’n zin hadden in jenever. Dus besloot Carel senior het anders aan te pakken. Hij wilde een zachtere jenever maken, een product dat met kop en schouders boven de andere jenevers uit zou steken. Dat werd KETEL 1. Best een risico – het was de dood of de gladiolen – maar het heeft goed uitgepakt: door die beslissing bestaan we nog.’
'We namen een risico en dat pakte goed uit'
GEEN KOP EN STAART
Die zachte smaak dankt KETEL 1 aan een verfijnd stookproces. ‘Voor onze jenever – en ook voor onze andere producten – maken we geen gebruik van de voor- en naloop van het distillaat: de scherpe ‘kop’ en de muffe ‘staart’. Wij pakken alleen het middelste deel van het distillaat – het zachte, frisse en zuivere ‘hart’. Dat vormt de basis voor het recept van onze jenever – samen met een gelagerde granen-eau-de-vie en uitgekiende kruidenmelange. Hierdoor wordt het volgens ons een jenever van topklasse, waarin kwaliteit, ambacht, traditie en vernieuwing samenkomen.’
NUMMER 1
En de naam? Die komt van ketel nummer 1, letterlijk de eerste ketel die het bedrijf in gebruik nam om te distilleren. Inmiddels ruim 150 jaar oud en de stenen mantel wordt regelmatig gerestaureerd, maar de koperen ketel wordt nog meerdere dagen per week gestookt – net als de tien andere ketels die Nolet inmiddels heeft. Niet alleen voor de productie van KETEL 1 Jenever, trouwens: het bedrijf maakt ook Ketel One Vodka, NOLET’s Gin, een speciale gelagerde KETEL 1 blend en Ketel One Botanicals.
DUTCH GIN?
Begin jaren tachtig kreeg Carel senior nog een idee, vertelt Pim. Hij wilde naar het buitenland. Het ging goed met zijn KETEL 1, maar de jenevermarkt werd evengoed kleiner en kleiner. Misschien, dacht hij, was Amerika wel rijp voor deze ‘Dutch gin’. ‘Hij kreeg alleen al snel door dat hij het ‘concept’ jenever aan elke Amerikaan moest uitleggen. Lastig, ook omdat ze amper wisten waar Nederland lag – laat staan Schiedam. Zo ontstond in 1983 Ketel One Vodka, een product dat de Amerikanen natuurlijk wél kenden.’
PIONIEREN MET WODKA
‘Er zijn in heel de wereld genoeg wodka’s op de markt, maar omdat wij hetzelfde basisdistillaat gebruiken als voor de jenever is die van ons veel zachter. Ideaal voor cocktails. Maar het was destijds wel echt pionieren: we ging zo’n beetje elke cocktailbar van de grote steden af om barkeepers blind te laten proeven. Het hielp wel: 95 procent van hen verkoos onze wodka boven de bestaande merken. Mede daardoor besloot het bedrijf in 1990 een door Carel junior geleid kantoor in Californië op te zetten.’
'Ineens stonden er vele liefhebbers voor de deur'
MEGAMOLEN
Het succes van het bedrijf leidde tot steeds meer liefhebbers die weleens een kijkje wilden nemen bij Nolet. Waar er in de jaren zeventig wat leden van de lokale klaverjasclub langskwamen, stonden er eind jaren negentig ineens hele busladingen voor de deur. Zelfs Amerikanen wisten hun weg te vinden naar Schiedam. Zodoende werd in 2005 Molen De Nolet geopend: een gloednieuwe stellingmolen van 43 meter hoog, met tien verdiepingen.
HET MOET PERFECT ZIJN
Naast een windturbine – als het stevig waait levert dat 8 tot 10 % van het dagelijkse stroomverbruik op – bevinden zich in de molen vergaderzalen, een bioscoop met 51 zitplaatsen, twee bars en meerdere ruimtes waar bezoekers kunnen proeven en bijkomen van de rondleiding. Alles zeer modern, keurig en luxueus uitgevoerd. Want, zegt Pim: ‘Het moet perfect zijn. Als het dat niet is, gaan we er nog eventjes goed over nadenken of we het überhaupt wel willen doen.’
WEETJES
- Onder de Schiedamse buitenhaven ligt een tunnel die Nolets distilleerderij en het logistieke centrum verbindt – met zijn 85 meter de langste private tunnel van Nederland.
- KETEL 1 Signature Blend vervangt vanaf maart a.s. KETEL 1 Matuur in de winkels: een gerijpte, gedistilleerde drank met het karakter van whiskey.
- NOLET’S Silver Gin heeft een uniek floraal karakter met een bouquet van Turkse roos, perzik en framboos.
- Naast KETEL 1 Jenever, Ketel One Vodka, NOLET’S Gin, en Ketel One Botanicals, maakt Nolet ook Proosje, een kruidenlikeur.
UIT PROEF! 1 2023
PROEF! Magazine is een digitaal magazine speciaal voor Premium members. En dit magazine staat vol inspiratie: interviews met wijnmakers, recepten met bijpassende wijnen, het laatste nieuws, trends, alles wat je als wijnkenner óf -liefhebber wil weten. En met 1 klik zit je favoriete fles in de winkelmand!
Inhoudsopgave van PROEF 1 2023>
MIJN GALL & GALL PREMIUM
Met Mijn Gall & Gall Premium ontvang je naast het PROEF! Magazine in je mailbox nog veel meer voordelen. Zo krijg je 10% korting op wijnen, bubbels, whisky en alcoholvrije dranken en speciale Premiumdeals. Ook spaar je 2x zo snel Air Miles en krijg je toegang tot speciale events en proeverijen. Voor maar 10 euro per jaar profiteer je een jaar lang van alle voordelen.
Lentebier
Van exotisch witbier tot krachtige lentebok!
Nieuws & trends
Alcoholvrij, knusse smaken en limited editions... ontdek de trends van dit moment.