Skip to main content
image
image

De lente vraagt om frisse wijnen. Wit, rosé of de snelle stijger: gekoelde rode wijn. Maar wat weet je eigenlijk van dat heerlijke glas op het terras? Doe de quiz en test je wijnkennis!
Schrijf je antwoorden op deze 8 vragen op en lees onderaan de pagina de antwoorden.

1. ROSÉWIJN WORDT GEMAAKT VAN WITTE EN BLAUWE DRUIVEN

Waar
Niet waar

2. RODE WIJNEN ALS PINOT NOIR EN GRENACHE KUN JE PRIMA GEKOELD DRINKEN.

Waar
Niet waar

3. ORANJE WIJN HEEFT ZIJN KLEUR TE DANKEN AAN HET VERWERKINGSPROCES. hIJ IS GEMAAKT VAN WITTE DRUIVEN, MAAR HET VERWERKINGSPROCES IS HETZELFDE ALS BIJ RODE WIJN.

Waar
Niet waar

4. VAN BLAUWE DRUIVEN KUN JE GEEN WITTE WIJNEN MAKEN.

Waar
Niet waar

5. WIJNEN MET EEN LAGER ALCOHOLPERCENTAGE KOMEN VAAK UIT KOELE GEBIEDEN.

Waar
Niet waar

6. DE FRISSE VERDEJO HEEFT ZIJN NAAM TE DANKEN AAN DE KLEUR VAN DE DRUIF.

Waar
Niet waar

7. HOE LANGER JE EEN RODE WIJN LAAT STAAN, DES TE DONKERDER HIJ WORDT.

Waar
Niet waar

8. DE LAATSTE VRAAG, TIJD VOOR BUBBELS! CHAMPAGNE, CAVA EN PROSECCO WORDEN ALLEMAAL OP DEZELFDE MANIER GEMAAKT.

Waar
Niet waar
image

Vraag 1: Roséwijn wordt gemaakt van witte en blauwe druiven

Antwoord: niet waar. 

Uitleg: Veel mensen denken dat rosé een mix is van witte en blauwe druiven, maar voor de wijn worden alleen blauwe druiven gebruikt. Om die typische rosékleur te krijgen worden de schilletjes er sneller uitgehaald.  

Vraag 2: Rode wijnen als Pinot noir en Grenache kun je prima gekoeld drinken. 

Antwoord: waar. 

Uitleg: Gekoelde rode wijnen stijgen in populariteit. Zeker in het voorjaar! Goede wijnen om te koelen bevatten vaak druiven als Pinot noir, Grenache, Gamay, Gabarnet Franc en Blauer zweigeit. Een soepele, licht fruitige rode wijn kun je koelen tot 12 a 16 graden. Ga je voor een volle, krachtige rode wijn? Dan koel je op 16 a 18 graden.   

Vraag 3: Oranje wijn heeft zijn kleur te danken aan het verwerkingsproces. Hij is gemaakt van witte druiven, maar het verwerkingsproces is hetzelfde als bij rode wijn.  

Antwoord: waar. 

Uitleg: Oranje wijn wordt gemaakt van witte druiven met een oranje of amberkleurige schil. Net als bij rode wijn gisten de schillen mee, waardoor je die typische oranje kleur krijgt. 

Vraag 4: Van blauwe druiven kun je geen witte wijn maken. 

Antwoord: niet waar. 

Uitleg: Van blauwe druiven kun je prima witte wijn maken. Bijna alle druivenrassen hebben doorzichtig vruchtvlees. De kleur komt van de schillen. Je kunt blauwe druiven dus gebruiken voor witte wijn, als de druiven gelijk geperst worden en het sap nauwelijks in contact komt met de schilletjes.  

Vraag 5: Wijnen met een lager alcoholpercentage komen vaak uit koele gebieden. 

Antwoord: waar. 

Uitleg: De suiker in de druif is verantwoordelijk voor de alcohol. Hoe zoeter de druif, hoe meer alcohol vrijkomt bij de vergisting. In warme landen bouwen de druiven meer suiker op, waardoor je wijn krijgt met een hoger alcoholpercentage. Wil je een lichte wijn voor bij de paasbrunch? Kies voor een wijn uit een koeler gebied met een lager alcoholpercentage.  

Vraag 6: De frisse verdejo heeft zijn naam te danken aan de kleur van de druif. 

Antwoord: waar. 

Uitleg: De Spaanse verdejodruif is groen. En laat ‘verde’ nou net het Spaanse woord voor groen zijn. Tegenwoordig wordt deze druif in meerdere gebieden verbouwd, maar oorspronkelijk komt hij uit Rueda. Een streek ten Noordwesten van Madrid.  

Vraag 7: Hoe langer je een rode wijn laat staan, des te donkerder hij wordt.  

Antwoord: niet waar. 

Uitleg: et tegenovergestelde is het geval. Een rode wijn verliest meestal een beetje kleur als hij ouder wordt.  

Vraag 8: De laatste vraag, tijd voor bubbels! Champagne, cava en prosecco worden allemaal op dezelfde manier gemaakt.  

Antwoord: niet waar. 

Uitleg: Champagne en cava worden met dezelfde methode gemaakt: méthode traditionelle. Bij deze methode ondergaan de wijnen een tweede gisting in de fles, wat de bubbels veroorzaakt. Bij prosecco vindt de tweede vergisting plaats in een tank. Dat geeft andere bubbels en zorgt voor een ander type smaak.

UIT PROEF! 1 2023

PROEF! Magazine is een digitaal magazine speciaal voor Premium members. En dit magazine staat vol inspiratie: interviews met wijnmakers, recepten met bijpassende wijnen, het laatste nieuws, trends, alles wat je als wijnkenner óf -liefhebber wil weten. En met 1 klik zit je favoriete fles in de winkelmand!
Inhoudsopgave van PROEF 1 2023>

MIJN GALL & GALL PREMIUM

Met Mijn Gall & Gall Premium ontvang je naast het PROEF! Magazine in je mailbox nog veel meer voordelen. Zo krijg je 10% korting op wijnen, bubbels, whisky en alcoholvrije dranken en speciale Premiumdeals. Ook spaar je 2x zo snel Air Miles en krijg je toegang tot speciale events en proeverijen. Voor maar 10 euro per jaar profiteer je een jaar lang van alle voordelen.

De maker

Charlotte Mattys vertelt over haar NONA alcoholvrije gin.

(T)huisfles

Van het oudste wijnhuis van de Côtes du Rhône komt deze prijswinnende witte wijn.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.