Skip to main content

Kerst: Gevulde Kalkoen met rozemarijn-citroenboter

Een gebraden gevulde kalkoen op een mooi bord

Recept

Hoofdgerecht - 6 personen - 4 uur

Ingredienten

  • 300 g half-om-halfgehakt
  • 1 snee witbrood (verkruimeld)
  • 1 ei
  • 100 ml sherry
  • 100 g boter
  • 20 g verse oregano (blaadjes gehakt)
  • 3 tenen knoflook (geperst)
  • 1 bol mozzarella (in blokjes)
  • 1 kalkoen (21⁄2 - 3 kg; op kamertemperatuur)
  • 100 g boter
  • 2 citroenen (rasp en sap)
  • 250 ml extra vergine olijfolie
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 1 el verse rozemarijn (naaldjes fijngehakt)

Bereiding

  1. Haal de kalkoen 2 uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng voor de vulling het gehakt met het brood, ei, de sherry, boter, oregano en knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Kneed de mozzarella er voorzichtig door.
  2. Bestrooi de kalkoen van binnen met peper en zout en doe de vulling erin. Meng de boter met het rasp van 1 citroen. Breng op smaak met peper en zout. Haal met je vingers het vel van de borst vanaf de hals los. Verdeel de citroenboter onder het vel. Verhit de olijfolie in een steelpan en meng met het rasp van de tweede citroen, de knoflook en rozemarijn. Laat 5 min. trekken. Wrijf het citroen-sap over de kalkoen en bestrooi met peper en zout.
  3. Bestrijk de kalkoen met de helft van de kruiden-olie. Leg in een grote ovenschaal met de borst naar beneden. Bak 1 uur in het midden van de oven. Draai de temperatuur terug naar 175 °C. Draai de kalkoen met de borst naar boven en rooster nog 11⁄2 tot 2 uur. Bestrijk elk half uur met kruiden-olie. Leg er zo nodig een stuk aluminiumfolie over. 
  4. Controleer de kerntemperatuur van de kalkoen met een vleesthermometer; deze moet 70 °C aangeven. Neem uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 15 min. rusten. Serveer met haricots en verts en aardappelen uit de oven.

PROEF MEER!

Dit recept komt uit het Proef! magazine. 

Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.