Kerst: Porchetta met in cognac geweld fruit
Recept
Hoofdgerecht -10 personen - 3 uur + 1 a 2 dagen marineren
Ingredienten
- 280 g gedroogd fruit (cranberries, abrikozen, vijgen)
- 125 ml cognac (bijv. Calvados)
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 el verse rozemarijn (blaadjes gehakt)
- 1 el verse salie (blaadjes gehakt)
- 250 g brood (in blokjes)
- 150 ml kippenbouillon
- 1 varkensbuik (2,5 - 3 kg; met zwoerd)
- 2 el boter
Bereiding
- Wel het fruit 10 min. in de cognac. Giet af, bewaar de cognac.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de ui 4 min. Voeg de cognac toe en roer de aanbaksels los.
- Voeg de rozemarijn en salie toe en kook 2-3 min op laag vuur.
- Doe in een grote schaal en voeg het fruit, brood en de bouillon toe. Schep om en breng op smaak met peper en zout.
- Leg e varkensbuik met het zwoerd omhoog en de korte kant naar je toe. Snijd om de 6 mm verticale lijnen in het zwoerd en vet (niet in het vlees).
- Draai het vlees om. Leg de vulling in het midden van het vlees en rol op. Knoop er elke 2,5 cm een stukje keukentouw omheen.
- Wrijf in met ruim peper en zout en laat onafgedekt 24-48 uur intrekken in de koelkast.
- Haal het vlees 1 uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 225 °C.
- Verhit de boter in een koekenpas en braad het vlees aan. Doe in een ovenschaal en bak 30 min. in de oven.
- Dek af met aluminiumfolie en draai de temperatuur terug naar 150 °C.
- Braad 90 min. Controleer de kerntemperatuur met een vleesthermometer; deze moet 65 °C zijn.
- Verwijder de aluminiumfolie. Draai de oven op 225 °C en bak nog 10 min.
- Laat het vlees 10 min. rusten onder aluminiumfolie.
- Snijd in plakken. Lekker met pastinaak uit de oven.
PROEF MEER!
Dit recept komt uit het Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).