Recept
Coq-au-vin blanc
Traditioneel wordt coq-au-vin, een klassiek gerecht uit de Bourgogne, gestoofd in rode Bourgogne. Maar het kan ook met witte wijn. We noemen het dan een coq-au-vin blanc. Gebruik bij voorkeur een volle witte wijn, zoals een Chardonnay. Deze past mooi bij de romige saus en gebakken paddenstoelen. Het beetje dragon geeft een extra spannend smaakaccent.
Recept
Hoofdgerecht - 4 personen - 20 minuten + 70 minuten stoven
Ingrediënten
- 1 (biologische) kip (ca. 1.400 g)
- 75 g boter
- 1 gesnipperde ui
- 1 gesnipperd teentje knoflook
- 2 el bloem
- 350 ml witte wijn (Palo Alto)
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblad
- 3 takjes peterselie
- 2 el olijfolie
- 100 g gerookte
- 250 g kleine champignons
- 2 el verse dragon, fijngehakt
- 2 el platte peterselie, fijngehakt
Bereiding
- Snijd de kip in 8 stukken (of vraag het de slager). Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak de kip in gedeelten rondom goudbruin. Haal de kip uit de pan.
- Voeg de ui en knoflook toe aan het bakvet en bak even mee. Bestrooi met de bloem en roer dat erdoor. Blus af met de witte wijn en roer alle aanbaksels los. Leg de kip terug in de pan. Voeg nog ca. 300 ml water toe, zodat alles bijna onder staat. Bind de tijm, het laurierblad en de peterselie bij elkaar tot een ‘bouquet garni’. Doe dit bij het vlees en laat de kip in ca. 1 uur zachtjes gaarsudderen zonder deksel op de pan.
- Haal de kip en het kruidenpakketje uit de pan en dek de kip af met aluminiumfolie. Laat het achtergebleven kookvocht inkoken tot sausdikte.
- Verhit intussen in een grote koekenpan de olijfolie. Bak de gerookte spekreepjes uit in ca. 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak ze ca. 5 minuten mee.
- Doe het champignonspekmengsel met de verse dragon, peterselie en de kipstukken bij de ingekookte saus in de braadpan en laat alles, zonder deksel, nog ca. 5 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met wilde rijst en kropsla.
TIP: Liever een klassieke coq- au-vin? Vergeet dan de dragon en vervang de witte wijn door een rode Bourgogne, bijvoorbeeld de Blason de Bourgogne Pinot Noir en schenk deze ook bij het gerecht.
PROEF MEER!
Dit recept komt uit het Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).