Recept
Gebraden rosbief met gepofte knoflook
Recept
Hoofdgerecht - 4 personen - 70 minuten
Ingrediënten
- 800 g rosbief aan een stuk
- 7 el olijfolie
- 1 tl zeer fijngehakte citroenschil
- 1 tl pittige paprikapoeder
- 25 g boter
- 600 g beetje kruimige aardappelen
- verse rozemarijn
- 2 el olijfolie
- 2 knoflookbollen
Bereiding
- Haal de rosbief aan één stuk van 800 g 1 uur voor bereiding uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng 6 el olijfolie met 1 tl zeer fijn gehakte citroenschil en 1 tl pittige paprikapoeder. Bestrooi de rosbief met ruim peper en zout en smeer hem in met de kruidige olie. Bak hem aan in 25 g boter. Leg het vlees in een ovenschaal of braadslede. Schenk er het braadvet overheen en schuif in de oven. Draai na 10 minuten de oventemperatuur terug tot 170 °C. Bak tot een kernthermometer 48˚ C aangeeft of reken 5 minuten per 100 g vlees. Bedruip de rosbief tussendoor regelmatig met het eigen braadvet.
- Schil 600 g beetje kruimige aardappelen en snijd in grove stukken. Leg ze in een ovenschaal en bestrooi met wat verse rozemarijn. Schenk er 2 el olijfolie over en meng, zodat alles met een laagje olie bedekt wordt. Snijd 2 (zo vers mogelijke) knoflookbollen dwars doormidden, zodat ieder teentje gehalveerd wordt. Leg de knoflook met de snijvlakken naar boven tussen de aardappel in de ovenschaal. Schep over elke bol 1 el olijfolie. Bak ca. 40 minuten in het midden van de oven.
- Haal de rosbief uit de oven en laat nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Verhoog de oventemperatuur naar 225 °C. Snijd het vlees in dunne plakken en serveer met wat teentjes zachte knoflookpuree uit de gehalveerde bollen, de geroosterde aardappeltjes en wat groenten als geroosterde pompoen of een mooie salade.
PROEF MEER!
Dit recept komt uit het Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).