Skip to main content

Kerst: kalkoen uit de oven gevuld met citroentijmricotta

kalkoen uit de oven met kruiden

INGREDIËNTEN

  • 1 kalkoen ca. 2½ kg
  • 100 gr ontbijtspek
  • 2 eieren
  • 500 gr ricotta
  • 15 gr peterselie
  • 2 el tijmblaadjes
  • 2 sneetjes verkruimeld witbrood
  • 1 citroen geraspt en uitgeperst
  • 1 bosje rozemarijn
  • 100 gr boter op kamertemperatuur
  • 1 tros blauwe druiven
  • 100 ml gevogeltefond

BEREIDING

Schuif je hand voorzichtig tussen het vel en het vlees en maak zo het vel los, ook bij de poten. Zorg dat het niet scheurt. Leg het spek op het kalkoenvlees en trek het vel er weer strak overheen. Klop de eieren los en meng met de ricotta, peterselie, tijm, het broodkruim, citroenrasp, 2/3 van het citroensap, peper en zout.

Vul de buikholte van de kalkoen met het ricottamengsel en druk goed aan. Stop de rozemarijn achter in de kalkoen. Steek het vel rond de buikholte dicht met cocktailprikkers. Besprenkel de kalkoen met de rest van het citroensap en wrijf dan in met de boter. Bestrooi ruim met peper en zout.

Leg 2 lange vellen aluminiumfolie kruislings in een braadslee, leg de kalkoen erop en vouw het folie losjes om de kalkoen. Dit kun je 1 dag van tevoren allemaal klaarmaken. Bewaar in de koelkast en haal 2 uur voor bereiding eruit. 

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bak de kalkoen in ca. 2¼ uur gaar. De kerntemperatuur moet 70 °C zijn; dit controleer je met een vleesthermometer. Verwijder het folie en leg de druiven rond de kalkoen. Draai de oven naar 200 °C en laat de kalkoen in nog ca. 30 min. goudbruin worden.

Laat de kalkoen en druiven buiten de oven 10 min. rusten onder aluminiumfolie. Schenk ondertussen het braadvocht in een pan en voeg de fond toe. Laat dit op hoog vuur in 10 min. inkoken tot een lekkere jus. Snijd de kalkoen aan tafel aan. Schep de vulling erbij. Geef de jus en druiven er apart bij. Lekker met wortelen uit de oven.

 

PROEF MEER!

Dit recept komt uit het Proef! magazine. 

Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.