Recept
Kerst: Hertenbiefstuk met paddenstoelen, portjus en cranberry’s
INGREDIËNTEN
2 sjalotten gesnipperd
50 gr boter
1 tl tijmblaadjes
300 ml rode port
200 ml droge rode wijn
200 ml wildfond
100 gr verse cranberry's
2 tl maïzena
6 hertenbiefstukken van 150 gr op kamertemperatuur
600 gr stevige paddestoelen
BEREIDING
Bak de sjalot aan in de helft van de boter tot deze begint te karamelliseren. Voeg de tijm, port en wijn toe en kook tot de helft in. Voeg de fond en cranberry’s toe. Kook zachtjes 10 min. tot de bessen zacht zijn.
Roer de maïzena met wat koud water tot een papje en voeg een beetje toe aan de saus. Roer met een garde tot de saus iets begint te binden. Zet weg tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de biefstukken op hoog vuur snel rondom goudbruin. Haal het vlees uit de pan en leg in een ovenschaal. Zet nog ca. 5 min. in de oven. Dek het vlees daarna af met aluminiumfolie en laat nog even rusten.
Bak in het braadvet van het vlees de paddenstoelen aan tot ze gaar zijn en een mooi bruin randje hebben. Warm de saus nog even door. Verdeel het vlees over voorverwarmde borden.
Serveer de paddenstoelen en de cranberrysaus erbij. Lekker met een eenvoudige aardappelpuree en spruiten.
PROEF MEER!
Dit recept komt uit het Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).