Skip to main content

Kerst: Beef Wellington van ossenhaas

BEEF WELLINGTON VAN OSSENHAAS

INGREDIËNTEN

  • 1 kg kastanjechampignons grof gehakt
  • 2 grote sjalotten gesnipperd
  • 2 tenen knoflook in plakjes
  • 4 el paneermeel
  • 2 el mosterd
  • 1 el mierikswortelsaus
  • 1 kg stevige ossenhaas
  • zonnebloemolie
  • 300 gr rauwe ham
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • bloem
  • 1 eigeel losgeroerd

BEREIDING

Maal de champignons, sjalot en knoflook in een keukenmachine tot een grove pasta. Bak deze 30 min. in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Breng als al het vocht verdampt is op smaak met peper en zout. Laat afkoelen in de koelkast. Meng dan het paneermeel erdoor. Meng de mosterd met de mierikswortelsaus.

Zorg dat de ossenhaas goed koud is. Verhit een scheut olie in een koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak in 4 min. rondom goudbruin. Smeer in met de mosterd-mierikswortelsaus en laat afkoelen in de koelkast.

Leg de ham dakpansgewijs op een ruim stuk huishoudfolie. Houd hierbij de vorm van de ossenhaas in gedachten. Verdeel de champignonpasta met een spatel over de ham. Leg de ossenhaas er vooraan op. Rol met behulp van het folie strak op en draai de uiteinden van het folie losjes dicht. Leg 5 min. in de koelkast.

Kneed een bol van het bladerdeeg. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een plak van 40 x 45 cm en 2 mm dik. Haal het vlees uit het folie en leg het aan het begin van het deeg. Kwast de randen in met wat eigeel. Rol het deeg over het vlees. Zorg dat er geen lucht onder zit. Vouw de uiteinden naar elkaar toe zodat het luchtdicht is afgesloten. Snijd het overtollige deeg weg. Rol strak in huishoudfolie en leg 12 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Haal de Beef uit het folie. Kwast het deeg in met de rest van het eigeel en bestrooi met grof zeezout. Bak in 45 min. rosé. Haal uit de oven en snijd direct aan.

WIJN ERBIJ

• Trapiche Malbec
• Barolo Serra dei Turchi

PROEF MEER!

Dit recept komt uit het Proef! magazine. 

Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.