Recept
Kerst: varkensrollade met appels en salie
INGREDIËNTEN
- 1 el venkelzaad
- 1 teen knoflook in plakjes
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1varkensrollade 500 gr
- 50 gr boter
- 2 uien in dunne halve ringen
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 5 appels Elstar of Cox Oranje
- 12 salieblaadjes
- 400 ml runderfond
- 400 ml troebel appelsap
- 50 ml calvados
BEREIDING
Stamp het venkelzaad samen met de knoflookplakjes fijn in een vijzel. Roer de olijfolie erdoor. Smeer de rollade ermee in en laat minimaal 1 uur intrekken.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Haal het vlees uit de marinade en bestrooi met peper en zout. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en braad de rollade rondom mooi bruin. Doe hem vervolgens in een ovenschaal.
Bak de uien in het overgebleven braadvet tot ze bruin worden. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak 1 min. mee. Verdeel de uien en knoflook rondom het vlees. Verhit de fond en het appelsap en schenk bij het vlees. Verdeel de rest van de boter over het vlees.
Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak ca. 15 min. Voeg de appels en salie toe en bak nog 30 min. tot de rollade gaar is. De kerntemperatuur moet 70 °C zijn; dit kun je controleren met een vleesthermometer. Laat het vlees en de appels op een voorverwarmde schaal onder aluminiumfolie 10 min. rusten.
Verwarm de saus intussen op hoog vuur en kook in zodat deze geconcentreerder wordt. Roer de calvados erdoor en serveer bij het vlees. Lekker met een puree van zoete aardappel en haricots verts
WIJN ERBIJ
• Terrasse du Moulinas Blanc Elegance
• Torres Gran Coronas
PROEF MEER!
Dit recept komt uit het Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).