Lekker op de BBQ
Côte de boeuf recept
Côte de boeuf: groots, stoer en werelds van smaak. Je kunt dit lekkere stuk vlees op verschillende manieren bereiden, bijvoorbeeld door te bakken in een pan of in de oven. Maar misschien is côte de boeuf van de BBQ wel het lekkerst! Hoe je ‘m bereidt? Dat lees je hieronder!
Wat is côte de boeuf?
Côte de boeuf is een steak afkomstig van de eerste vijf tot zes ribben van de koe. In tegenstelling tot ribeye, wordt bij côte de boeuf ook de rib zelf mee gesneden. Het vlees zit aan de voorkant van de minder gespierde rug. Wat je dan krijgt? Een heerlijk mals en dooraderd stuk vlees met een uitstekend bot.
Heb je al trek? Dan is het de hoogste tijd om de côte de boeuf op de BBQ te bereiden.
Recept
Om de perfecte côte de boeuf van de BBQ te maken, hebben we de ingrediënten en het recept voor je op een rijtje gezet.
Hoofdgerecht - 4 personen - 1 uur
Benodigdheden:
- Keukenmachine
- Koekenpan
- Vijzel
Ingrediënten voor de BBQ-saus:
- 1 witte ui (grof gehakt)
- 4 tenen knoflook (in plakjes)
- 1⁄2 el gedroogde chilivlokken
- 1 el extra vergine olijfolie
- 2 el mosterdpoeder
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 400 g tomatenstukjes (uit blik)
- 150 g bruine suiker
- 80 ml worcestershiresaus
- 1 el rodewijnazijn
Ingrediënten voor de côte de boeuf:
- 2 el groene peperkorrels
- 2 el zeezout
- 1 côte de boeuf à 1200 gram (op kamertemperatuur)
- 1 el extra vergine olijfolie
Lekker bij dit gerecht:
- Gepofte aardappel
- Crème fraîche
- Bieslook
- Een lekker glas rode wijn
Bereiding van de saus:
- Verhit de barbecue en zet het rooster zo laag mogelijk.
- Maal de ui, knoflook en chilivlokken fijn in de keukenmachine. Verhit de olie in een koekenpan en bak het mengsel 5 minuten.
- Voeg het mosterdpoeder en de gerookte paprikapoeder toe en bak voor 30 seconden mee. Voeg de rest van de ingrediënten voor de saus en wat zout toe. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat 20 minuten pruttelen.
- Stamp intussen de groene peperkorrels met het zeezout fijn in de vijzel.
Bereiding van de côte de boeuf:
- Bestrijk de côte de boeuf met de olijfolie en wrijf het vlees in met de peperkorrels.
- Laat de côte de boeuf op de barbecue dichtschroeien en bruin worden. Zet het rooster dan hoger en laat rustig gaar worden tot de kerntemperatuur 57 °C is. Dit kun je meten met een vleesthermometer. Keer het vlees om voor een gelijke garing.
- Neem het vlees van de barbecue, dek het af met aluminiumfolie en laat het tien minuten rusten.
Je côte de boeuf is klaar! Serveer ‘m met de zelfgemaakte BBQ-saus, gepofte aardappel, crème fraîche en bieslook.
Wijn bij côte de boeuf?
Bij een lekker stuk vlees hoort natuurlijk ook het juiste wijnadvies. Kies een stevige rode wijn met met veel tannines naast jouw côte de boeuf van de BBQ. Bijvoorbeeld een merlot of een barbera. Liever een lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad? Kies dan eens voor een sangiovese, sauvignon of syrah. Met deze wijnen zit je zeker weten goed!
Op zoek naar meer BBQ wijnen?
Gaat er meer dan cote de boeuf op de BBQ? Dan heb je misschien ook meerdere soorten wijn nodig. Lees welke wijn bij jouw BBQ gerecht past of lees welke wijn bij welk stuk vlees past.