HOOFDGERECHT ā
4 PERS.
30 MIN. + 20 MIN. OVENTIJD
INGREDIĆNTEN
Ā¼ rode kool
125 ml appelazijn
90 ml water
Ā½ tl zout
1 el suiker
6 sjalotten (gepeld en gehalveerd)
8 tenen knoflook (ongepeld)
6 el extra vierge olijfolie
200 g bulgur
15 g platte peterselie (fijngesneden)
15 g verse dille (fijngesneden)
15 g bieslook (fijngesneden)
1 citroen (sap + rasp)
Ā± 520 g verse kabeljauwhaasjes
20 g roomboter
2 el ras el hanout
BEREIDING
- Verwijder de harde kern van de rode kool, snijd in flinterdunne reepjes en doe in een hittebestendige kom. Breng in een steelpan de azijn met het water, zout en suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Schenk het hete azijnmengsel over de kool en laat afkoelen in de koelkast tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de sjalotten met de snijkant naar boven erop. Leg de knoflook er ongepeld tussen. Breng op smaak met peper en zout en besprenkel met 2 el olijfolie. Bak de sjalotten en knoflook 20 min. in het midden van de oven.
- Bereid ondertussen de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Klaar? Meng de peterselie, dille en bieslook, citroenrasp- en sap en 2 el olijfolie door de bulgur. Breng op smaak met peper en zout. Pers de knoflook uit de velletjes, snijd fijn en meng door de bulgur. Laat even staan.
- Dep de kabeljauw droog. Verhit de rest van de olie met de boter en de ras el hanout in een koekenpan en bak de vis 4 min. op hoog vuur. Keer halverwege.
- Verdeel de bulgur en sjalotten over 4 borden. Leg op elk bord een stuk kabeljauw. Laat de rode kool uitlekken en doe op ieder bord een schep.
TIP Als je liever de hele kool wilt opmaken kan het recept voor de ingelegde kool verviervoudigd worden. Afgedekt in de koelkast blijft het in het een week goed. Ook lekker op hotdogs, tacoās of broodjes.
Deze dranken passen perfect
De crispy Sauvignon uit Marlborough vol van appel, kiwi en limoen haalt de frisse groene kruiden in het gerecht naar boven. De alcoholvrije Lautus doet in principe hetzelfde, maar blijft iets meer op de achtergrond. De geurige Grillo verzacht de zuren in het gerecht en verrijkt, in plaats van verfrist.