HOOFDGERECHT –
4 PERS.
45 MIN. + 10 MIN. WACHTTIJD
INGREDIËNTEN
1 robuust spelt stokbrood
1½ l kokend water
1 groentebouillontablet
30 g gedroogde paddenstoelen
250 g gerookte spekreepjes
2 el olijfolie
2 uien (fijngesnipperd)
4 stengels bleekselderij (in kleine boogjes)
2 winterwortels (in kleine blokjes)
5 takjes rozemarijn (blaadjes geritst)
2 preien
500 g vastkokende aardappels (geschild en in blokjes)
100 g gekookte kastanjes (gehalveerd)
15 g peterselie (fijngesneden)
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 220 °C en bak het brood volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de bouillon van het kokende water en het bouillonblokje. Laat de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in de hete bouillon wellen.
- Verhit 2 el olie in een grote pan met dikke bodem en bak de spekreepjes 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de ui, bleekselderij, wortel en rozemarijn toe en roerbak 20 min. mee.
- Halveer ondertussen de prei, spoel onder koud stromend water en snijd de onderkant en de bovenste 2 cm eraf. Snijd de rest van de prei in stukken van 4 cm.
- Schenk de bouillon door een zeef bij de groenten in de pan. Voeg de prei, aardappels en kastanjes toe en breng aan de kook. Laat 30 min. koken op laag vuur met het deksel op de pan.
- Snijd de opgevangen paddenstoelen fijn. Voeg de paddenstoelen na 20 min. toe aan de soep.
- Verdeel de soep over diepe borden en bestrooi met de peterselie. Serveer met het brood.
Deze dranken passen perfect
De soep heeft een lekkere, frisse bite die door de superfruitige Verdejo wordt versterkt. De Chardonnay is een stuk molliger en legt de nadruk op de aardse smaak van paddenstoel en spek. Het aangename bittertje en de kruidigheid in het witte bier voegt een spannend element aan de verschillende smaken toe.