HOOFDGERECHT –
4 PERS.
30 MIN. + 1 UUR OVENTIJD
INGREDIËNTEN
1,3 kg hele scharrelkip
3 takjes rozemarijn (blaadjes geritst en fijngesneden)
40 g ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
5 jonagold appels (geschild, in parten)
4 sjalotten (gehalveerd)
1 bol knoflook
1 pompoen
600 g kruimige, roodschillige aardappels (in parten)
75 ml extra vierge olijfolie
1 tl fijne mosterd
1 el rode wijnazijn
2 stuks babyromaine
75 g mayonaise
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat ondertussen de kip op kamertemperatuur komen. Meng de rozemarijn met de boter en breng op smaak met peper en zout.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de appels en sjalotten erover. Leg de bol knoflook en de kip (borstzijde boven) ertussen.
- Ga voorzichtig met je vingers vanaf de hals onder het vel, over de borst en rug van de kip, creëer zo ruimte tussen het vel en het vlees. Neem steeds een beetje rozemarijnboterboter en vul zoveel mogelijk ruimte onder het vel hiermee. Rooster de kip en groenten 1 uur in het midden van de oven. Haal de bakplaat er na 40 min. uit. Keer dan de kip om en schep de groenten en appel om.
- Schil de pompoen, snijd ‘m in vieren, verwijder de zaden met een lepel en snijd het vruchtvlees in plakken van ± 1½ cm dik. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de aardappels en pompoen erover. Schep om met 1/3 van de olie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de aardappels en pompoen 1 uur in de oven. Schep halverwege om.
- Klop ondertussen met een garde een dressing van de mosterd, azijn en de rest van de olie. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de onderkant van de stronkjes romaine en scheur de blaadjes grof. Schep vlak voor het serveren de dressing door de romaine. Wip de tenen knoflook uit de velletjes en meng met de appelsaus die is ontstaan.
- Serveer de kip met de sjalotten en appelsaus, salade, gebakken aardappels, en mayonaise.
Deze dranken passen perfect
De Barbera heeft het rinse van kers en een milde kruidigheid door rijping in eikenhouten vaten. Zo pakt hij de frisse, strakke kant van de kip en sla op en de rijpe tonen van pompoen. De sappige, soepele Segreta voegt warmte aan de combinatie toe. Dat doet het zoetje in het amberkleurige bokbier ook.