Kerst: chocoladetaart met whisky-karamelsaus
NAGERECHT 4-6 PERSONEN - 2 UUR
Ingrediënten
Voor de chocoladetaart
- 250 g roomboter (kamertemperatuur)
- 225 g bruine suiker
- 3 eieren
- 300 g tarwebloem
- 2 tl bakpoeder
- 50 g cacaopoeder
- 250 ml zure room
- 250 g donkere chocolade (gesmolten)
- 200 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- keukenmachine
Voor de whisky-caramelsaus
- 80 ml water
- 20 g fijne kristalsuiker
- 80 ml slagroom
- 2 el whisky
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 °C
- Vet een springvorm van Ø 19 cm in
- Klop de roomboter en suiker romig in de keukenmachine of met een mixer
- Voeg de eieren een voor een toe. Zeef de bloem, het bakpoeder en de cacao boven het mengsel
- Voeg de zure room en de gesmolten chocolade toe en mix goed. Schenk het mengsel in de springvorm en bak 55-60 min. in het midden van de oven
- Laat afkoelen
- Snijd de randjes los en haal daarna de taart uit de vorm
- Snijd de taart in 2 lagen dwars doormidden met een lang, scherp mes
- Doe voor de whisky-karamelsaus het water en de suiker in een pannetje en roer
- Breng aan kook zonder te roeren. Verhit 9-10 min. tot een lichtbruine karamel ontstaat
- Haal van het vuur. Schenk er voorzichtig de room en de whisky bij. De karamel wordt nu hard
- Zet terug op het vuur, zodat de karamel weer kan smelten, en roer goed door
- Laat helemaal afkoelen
- Klop vlak voor het serveren de slagroom met de vanillesuiker op
- Smeer 1 3 van de slagroom op de onderste laag
- Dek af met de bovenste laag en verdeel hierover de rest van de slagroom
- Schenk als laatste de whisky-karamelsaus eroverheen
PROEF MEER!
Dit recept komt uit het Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).