Voorjaars recepten
Romige witte aspergesoep
BRUNCH- OF VOORGERECHT
4 PERS. – 45 MIN.
Benodigdheden:
- 700 g witte asperges
- 1 groentebouillonblokje
- 50 g ongezouten roomboter
- 2 el bloem
- 75 ml droge witte wijn
- 4 schuine sneetjes wit stokbrood
- 1 el olijfolie extra vierge
- 1 kleine teen knoflook
- 1 el azijn
- 4 middelgrote eieren
- 125 ml slagroom
- 50 g tuinkers
- grillpan + staafmixer
Bereidingswijze:
- Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant.
- Breng de aspergeschillen en de onderkant met het bouillonblokje en 500 ml water aan de kook. Laat 15 min. op laag vuur koken. Schenk de bouillon door een zeef en vang de bouillon op in een pan of kom. Gooi de schillen weg.
- Snijd de asperges in stukjes, houd 4 asperges heel. Snijd die 4 met een dunschiller in lange linten.
- Smelt de boter in een soeppan en bak de asperge stukjes 2 min. Voeg de bloem toe en bak 2 min. mee. Voeg de witte wijn en de bouillon toe en breng al roerend met een garde aan de kook. Laat de soep 15 min. op laag vuur doorkoken.
- Besprenkel ondertussen het brood met de olijf olie. Snijd de knoflook doormidden en wrijf het brood ermee in. Verhit de grillpan en gril het brood in ± 4-5 min. goudbruin tot crostini’s. Keer halverwege.
- Breng een laag van 6 cm water aan de kook in een lage, brede pan. Voeg de azijn toe. Draai het vuur laag, zodat het water niet meer borrelt. Breek de helft van de eieren (max. 2 per keer) voorzichtig 1 voor 1 boven het water en pocheer ze in 4 min. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een bord. Herhaal met de andere eieren.
- Neem de soeppan van het vuur, voeg de slagroom toe en pureer met de staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met peper en zout.
- Schenk de soep in kommen. Maak een nestje van de aspergelinten en verdeel erover. Leg er een gepocheerd ei in. Garneer met de tuinkers. Breng op smaak met versgemalen peper en serveer met een knoflook-crostini.