Gegrilde Lamskoteletten
HOOFDGERECHT
4 PERSONEN – 45 MIN.
± 30 MIN. WACHTTIJD
Benodigdheden:
- 1 kg frietaardappelen (schoongeboend,
- in frieten gesneden van ± 1 cm dik)
- 3 liter frituurolie
- 40 g Parmezaanse kaas (geraspt)
- 1 teen knoflook (gepeld)
- 2 ansjovisfilets
- 45 g verse basilicum (in reepjes gesneden)
- 9 el olijfolie extra vierge
- 400 g ongesneden snijbonen
- 1 biologische citroen (½ geraspt en 2 el sap)
- 1 tl dijonmosterd
- 12 lamskoteletten (op kamertemperatuur)
- 4 el citroenmayonaise (evt. bij de friet)
Bereidingswijze:
- Leg de frieten op een theedoek en maak droog. Bak de friet voor. Verhit de frituurolie tot 150 °C in een (frituur)pan. Verdeel de friet in 3 porties en bak elke portie 5 min. Zorg dat de temperatuur van de olie niet onder de 130 °C komt. Laat elke portie goed uitlekken en leg op een grote, platte schaal zonder papier, dan blijft de friet niet plakken. Laat zeker 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak ondertussen de pistou. Doe de kaas met de knoflook, ansjovisfilets en een snufje zout in de hakmolen en mix fijn. Voeg 2 /3 van de basilicum en 5 el olijfolie toe en maal kort tot een grove pistou. Breng op smaak met peper.
- Snijd de snijbonen in lange dunne linten ( ± ½ cm) en kook in 4 min. beetgaar. Giet af, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
- Meng 1 tl citroenrasp en 2 el -sap met 2 el olie en mosterd tot een dressing. Meng de dressing met de snijbonen en de rest van de basilicum en breng op smaak met peper en zout.
- Verhit de grillpan zonder olie of boter. Bestrijk de koteletten met 2 el olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Gril de lamskoteletten ± 3 min., afhankelijk van de dikte van de koteletten. Keer halverwege. Laat 5 min. afgedekt rusten.
- Bak ondertussen de friet af. Verhit de frituurolie tot 175 °C, verdeel de friet in 2 porties en bak elke portie 4 min. Laat goed uitlekken en bestrooi met zeezout.
- Serveer de lamskoteletten met de pistou, snij bonensalade en de friet met de citroenmayonaise.