Sformato van groene asperges
Recept
Hoofdgerecht - 4 personen - 1 uur
Ingrediënten
- 400 g groene asperges
- 1 laurierblad
- 3 el extra vergine olijfolie + extra om in te vetten
- 2 tl vers citroensap
- 1 tl rasp van verse citroen
- 1 el dragonblaadjes (fijngehakt)
- 2 sjalotjes (fijngesnipperd)
- 250 g ricotta
- 3 el Griekse yoghurt
- 6 eieren
- 4 kwarteleitjes (1 minuut en 45 seconden gekookt in kokend water)
- alfalfa (garnering)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Breng een pan met water aan de kook samen met het laurierblad en een beetje zout.
- Kook de asperges 10 min. Spoel vervolgens af onder koud stromend water.
- Maak een dressing van 2 eetlepels van de olijfolie, de citroensap, het citroenrasp en de dragon.
- Haal de punten van de asperges en leg in de dressing. Schep voorzichtig om. Snijd de rest van de asperges in kleine stukjes.
- Verhit 1 el van de olijfolie en bak hierin de sjalot zachtjes 2 min.aan. Bak de kleine stukjes asperge 2 min. mee.
- Maal in de keukenmachine tot een puree.
- Doe de aspergepuree in een schaal en meng met de handmixer de ricotta, de yoghurt, de ‘gewone’ eieren en wat zout en peper door de puree.
- Vet 4 ovenschaaltjes van ca. Ø 9 cm en 7 cm hoogte in met wat olijfolie.
- Doe het aspergemengsel in de vormpjes.
- Bak ca. 40 min. in het midden van de oven. Het mag een beetje bruinen, maar zorg dat het geheel niet te droog wordt.
- Haal het vervolgens uit de oven.
- Laat een beetje afkoelen en snijd de zijkanten los met een puntig mesje.
- Kiep de ovenschaaltjes om op de borden.
- Versier met de aspergepunten, gehalveerde kwarteleitjes en wat alfalfa.
TIP: Serveer met een mooie salade en wat gebakken krieltjes
PROEF MEER!
Dit recept komt uit het Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).