Recept:
T-bonesteak van de BBQ met gepofte aardappel
VLEES OP DE BBQ: LEKKER MET WIJN
Gezellig een avondje barbecueën: zie je het al voor je? We denken dan vaak aan zon, bier en een lekker stuk vlees. Heerlijk! Maar wist je dat vlees juist heel goed samengaat met wijn? Kom erachter welke wijnen jouw vleesgerecht versterken. Wil je meer drank en BBQ inspiratie? Bekijk dan eens onze pagina over cocktails bij de BBQ.
Recept
Hoofdgerecht– 4 personen – 50 minuten
Ingrediënten
- 800 g T-bonesteak (2½ – 3 cm dik), op kamertemperatuur
- 4 aardappels (150 – 200 g per stuk)
- 2 el extra vergine olijfolie
- 150 ml zure room
- 1 el platte peterselie (gehakt)
- 1 el bieslook (gehakt)
- 1 el dille (gehakt)
- 25 g donkere basterdsuiker
- 1 el zeezout
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl mosterdpoeder
- ½ tl pimentpoeder
- 1 tl verse rozemarijn (naaldjes fijngehakt)
- ½ tl versgemalen z
Bereiding
- Verhit de BBQ. Prik de aardappels in met een vork. Leg ze op 4 stukken aluminiumfolie. Besprenkel met 1 el olijfolie en bestrooi met peper en zout. Vouw het aluminiumfolie dicht en leg op de BBQ.
- Pof de aardappels circa 20 minunten met deksel of minimaal 30 minuten zonder deksel. Pof je de aardappels zonder deksel? Keer ze dan regelmatig om. Test op gaarheid met een satéprikker.
- Meng ondertussen de zure room met de peterselie, bieslook, dille en wat peper en zout. Houd apart.
- Meng dan de bruine suiker met het zeezout, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, komijnpoeder, mosterdpoeder, pimentpoeder, de rozemarijn, zwarte peper en tijmblaadjes.
- Wrijf het vlees in met het suiker-kruidenmengsel en smeer het in met de rest van de olijfolie. Grill de T-bonesteak in circa 14 minuten tot medium rare op de BBQ. Draai halverwege om. Je kunt met een kernthermometer checken of de steak gaar is. Deze moet 55 - 58˚C aangeven.
- Snijd de gepofte aardappels in de lengte in en vul ze met de zure room. Serveer bij het vlees.
- Combineer je T-bonesteak met met een goede rode wijn. Bekijk hier onze tips voor wijnen bij de BBQ? en geniet!
Tip: Lekker met bv. gegrilde groenten..