Alles over
Pastis
Pastis; ook wel de melk van Marseille genoemd. Een drankje met zijn oorsprong zo’n 7000 jaar geleden. Wist je dat de geschiedenis van pastis verweven is met de geschiedenis van absint? Wij vertellen je in dit artikel alles wat je nog niet wist over pastis.
Pastis kopen?
Kun je ook zo genieten van de troebele pastis drank uit Frankrijk met zijn herkenbare anijssmaak? Koop jouw fles pastis 10cl of Ricard Pastis 70cl bij Gall & Gall. Bestel vóór 22:00 uur en geniet morgen al van jouw aperitief. Lees hoe je eenvoudig drank bestelt via Gall.nl en laat jouw fles bezorgen waar je wilt. Houd ook onze actiepagina voor dranken in de gaten, om jouw pastis aanbieding of pastis ricard aanbieding niet mis te lopen.
WAT IS PASTIS?
Pastis is kortgezegd een aperitief. Het wordt gemaakt van steranijs, verschillende kruidenextracten en zoethout. Pastis heeft een vrij hoog alcoholpercentage van maar liefst 40% tot 45%. Een drankje met een kick dus. Om het drankje toch als aperitief te drinken verdun je het met water.
Om pastis te maken worden Franse en Oosterse kruiden met elkaar gemengd. Zo kwam het drankje ook aan zijn naam. Pastis betekent in het Frans namelijk letterlijk ‘mengsel’. Een passende naam dus. Pastis wordt niet gedestilleerd maar ontstaat door maceratie. Hierbij wordt de kruidenmengsel net als thee lange tijd geweekt in alcohol. De kruiden geven dan hun smaak af aan de alcohol.
GESCHIEDENIS VAN PASTIS
Anijsdranken bestaan al meer dan 7000 jaar. Vooral in de gebieden rond de Middellandse Zee zijn anijsdranken erg populair. Soortgelijke dranken zijn dan ook het Italiaanse sambuca, de Griekse ouzo, de Turkse raki en de Libanese arak.
Voor het ontstaan van pastis waren de Fransen al helemaal gek van absint. Anijs werd vaak aan absint toegevoegd om de smaak milder te maken. Nadat absint verboden werd, werd anijslikeur hot! Pastis was een goede vervanging voor absint, want de drank helemaal opgeven; dat wilden de Fransen niet.
PASTIS SERVEREN
Na het verdunnen van pastis verandert de kleur van helder goud in troebel wit. Vandaar de bijnaam “melk van Marseille”. Er zijn twee manieren om pastis te verdunnen. Beide manieren zorgen ervoor dat de smaak van de pastis echt goed naar voren komt.Vroeger werd pastis in een ijskoud glas geschonken, tegenwoordig drink je het gewoon met ijs. Wat wel hetzelfde is gebleven? De verhoudingen: ⅕ deel pastis en ⅘ deel ijskoud water. Dan nog ijs toevoegen, en klaar! Nu weet je hoe je pastis als een echte kenner verdunt.
PASTIS EN ETEN
Naast drinken kun je pastis ook goed in de keuken gebruiken. Door de anijsachtige smaak past pastis goed bij vis, zeevruchten en lichte gevogelte zoals kip en kalkoen. Probeer ook eens de venkelsoep met gegrilde coquilles en Pastis.
ONTDEK MEER!
Meer ontdekken over sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek alles over tequila, wodka of limoncello. Meer een fan van cocktail? Deze dranken zijn de basis zijn van jouw favoriete cocktails! Bekijk alle cocktail- en mixrecepten!