Skip to main content

Alles over


Sake

Sake
Sake

Sake: is dat niet die warme wijn die je bij het Japanse restaurant uit eierdopjes drinkt? Nee, sake is een serieuze drank, vergelijkbaar met wijn. Een koel glas sake smaakt verrukkelijk bij sushi, nasi maar ook bij sudderlapjes. Sake is niet alleen de nationale drank van Japan; ook het westen heeft deze bijzondere wijn ontdekt. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de Japanse sake.

Sake

HOE WORDT SAKE GEMAAKT?

Wat is sake nou precies? Sake is al eeuwenoud en de drank wordt gemaakt van speciale sakerijst. De rijst wordt gepolijst om de buitenkant van de korrels te verwijderen zodat er gemakkelijker zetmeel vrijkomt. Dat zetmeel is nodig om tijdens de gisting alcohol te verkrijgen. Na het polijsten wordt de rijst gestoomd. Door de afgekoelde rijst gaat een Japanse paddenstoel, de zogenoemde koji-kin. Het is die paddenstoel die zorgt voor de unieke smaak van sake. Tot slot gaan er water en gist bij de rijst, waarna het mengsel een maand blijft staan. Het rijstmengsel wordt uitgeperst, het vocht wordt gefilterd, gepasteuriseerd en daarna gebotteld.

SOORTEN SAKE’S

Er zijn alledaagse soorten sake op de markt die je het best kunt vergelijken met een eenvoudige landwijn. Dit zijn de sake’s die lauwwarm geserveerd worden in de traditionele kruikjes. Maar er zijn ook zeer exclusieve sake’s. Voor de doorgewinterde sakeliefhebbers is er houtgerijpte en ongefilterde sake.

Hoeveel alcohol zit er in Sake?

Sake is niet zo sterk als veel mensen denken: de drank bevat ongeveer 16% alcohol en is dus geen sterke drank. Doordat sake vaak in kleine glaasjes wordt geschonken, zou je kunnen denken dat je met een Jenever of Wodka-achtig drankje te maken hebt, maar niks is dus minder waar. Wil je sake graag proberen? Je kan bij Gall de junmai sake kopen! Junmai betekent puur en wil zeggen dat alle alcohol in de saké tot stand gekomen is door een natuurlijke vergisting van de rijst.

HOE DRINK JE SAKE?

In traditionele Japanse herbergen wordt sake verwarmd in een kleine kruik, om daarna in aardewerk bekertjes door een ‘sake-boy’ aan de gasten te worden uitgeschonken. Een leuke traditie, maar die bekertjes zijn eigenlijk niet geschikt om optimaal van goede sake te genieten. 

Experts ontwikkelden een speciaal wijnglas met de perfecte vorm en maat om sake te schenken. Staat dat niet in je servieskast, dan is een wijnglas ook geschikt. Door de vorm van een wijnglas komen de aroma’s van sake goed tot hun recht, een subtiele geur van bloesem en fruit. De ideale drinktemperatuur is ongeveer 8 °C, dus haal de fles sake een kwartiertje voor het schenken uit de koelkast.

KOKEN MET SAKE

In Europa gingen eerst de toprestaurants sake implementeren in gerechten. The Fat Duck in Engeland en El Bulli in Spanje ontdekten dat sake heel goed past bij hun experimentele moleculaire kookkunst. De wijn past zich aan het gerecht aan, merkten de chefs. Oosterse ingrediënten als gember, koriander en mierikswortel zijn gewoonlijk lastige klanten voor een mooie wijn-spijscombinatie, maar voor sake vormen ze geen enkel probleem. Ook typisch Hollandse smaakmakers, zoals mosterd of azijn, passen goed bij sake. Salade met een dressing van honing en mosterd? Pittig gepeperde sudderlapjes? Trek de sake maar open!


MEER WETEN OVER WIJN?

Nu weet je alles over deze Japanse parel. Geïnteresseerd in meer sterke dranken? Bekijk dan onze sterke drank pagina voor een overzicht. Wil je iets sterkers dan sake? Probeer dan Japanse whisky.

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.