Alles over
Pallini Limoncello
Een paar zomers geleden arriveerde limoncello in Nederland: een ware trend was geboren. De Italiaanse citroenlikeur verzamelde in no time een vaste schare fans. Een koud glaasje limoncello na of voor het diner werd een nieuwe standaard. Freelance journalist Ingmar Voerman vertelt je er meer over.
Nieuwe merken schoten als paddenstoelen uit de grond. Een goede zaak, want deze zijn in 99,5% van de gevallen kwalitatiever dan het zelf in elkaar gerommelde goedje van het Italiaanse restaurant om de hoek.
Één limoncello merk was er al in de negentiende eeuw, toen het begrip ‘trend’ nog uitgevonden moest worden. Pallini is de kwalitatieve limoncello van het familiebedrijf uit Rome dat sinds 1875 de wereld overgaat.
Amalfi citroenen
De frisse citroenlikeur van Pallini wordt naar authentiek familierecept gemaakt van biologische Sfusato Amalfitano citroenen gekweekt aan de Amalfi kust. Deze citroenen hebben zelfs een I.G.P. (de Italiaanse versie van de A.O.C, de plaats en productbepaling die je bij Franse wijnen ziet). De citroenen staan bekend om hun dikke en aromatische schil. Niet te zoet en niet te zuur, erg geurig bovendien.
Karakter
Want die citroenschil bepaalt het karakter van Pallini. De citroenen worden geplukt, geselecteerd en geschild aan de Amalfi kust. Het citroensap laat men voor wat het is, deze gebruikt men niet. De citroenschillen worden vacuüm verpakt en dezelfde avond nog naar de Pallini-distilleerderij in Rome gebracht.
De etherische oliën die huis houden in de schil geven de smaak en geur af aan de alcohol waar het, inmiddels aangekomen in Rome, een geheim aantal uren in weekt . Vandaar ook het belang van biologisch gekweekte citroenen, je wilt immers geen pesticiden of andere beschermende giffen in je drankje, toch?
De smaakvolle en geurige alcohol wordt vermengt met suikers en aangelengd tot een percentage van 25%. De ultieme balans voor het karakter van Pallini limoncello is bereikt. Zacht, niet te zuur - en niet te zoet. Het karakter van de Sfusato citroenen moet als een paal boven water staan in elk glaasje.
Proeven
Italiaanse romantiek
Pallini opent met een frisse neus, die er geen misverstand over laat bestaan dat we hier met citroen te maken hebben. En dat is positief, een oprecht, natuurlijk citroenaroma komt je tegemoet, met een zoete ondertoon. Het palet opent zoet en lijkt iets uit te drogen om gebalanceerd de citroen en zijn zuren naar voren te laten komen.
Zacht en weer iets zoeter neemt de likeur afscheid. Een soort lofzang aan de citroen en zijn rijke karakter. Aan de zon. Aan Italië. Aan de Amalfi- kust. Ik word er romantisch van.
Hoe te drinken
Digestief
Limocello kun je op verschillende manieren en op verschillende momenten drinken. De bekendste manier is een gekoeld glaasje na het diner. Een friszoete digestief, met die je palet opfrist na alle bonte smaken van de avond. Schenk limoncello niet uit de vriezer, wanneer je limoncello op diepvriestemperatuur drinkt proef je bar weinig. Zonde!
Maar gelukkig is er een goede oplossing. Bewaar de kleine limoncelloglaasjes in de vriezer, en de fles Pallini in de koelkast. Schenk de koude limoncello in de ijskoude glaasjes, en je hebt een ijskoud glaasje waar je daadwerkelijk smaak aan beleeft. Vind je Pallini puur iets te sterk? Drink het dan ‘on the rocks’, zo is de limoncello goed koud en de versmelting van het ijs maakt het iets lichter.
Aperitief
Italiaans als Pallini is, is een goed aperitief natuurlijk te vinden in de combinatie met prosecco. Een zogenaamde Pallini Spritz. Bij Pallini maken ze hem zo:
Schenk 1 deel Pallini limoncello, 2 delen prosecco en 1 deel bruisend mineraalwater in een wijnglas gevuld met veel ijsblokjes. Garneer met een sinaasappelschil.
Als aperitief is een glas Pallini on the rocks, met ijs in een mooi whiskyglas ook geen straf en een fris begin van je avond. Of middag, het is maar net hoe laat de borrel begint.
COCKTAIL MET LIMONCELLO
Lemousin
Een frisse luxe longdrink met een spannend randje van de gember en chilipeper.
Ingrediënten:
30 ml Pallini Limoncello
30 ml Courvoisier VS cognac
20 ml vers citroensap
5 schijfjes gember
1 schijfje chilipeper met de zaadjes er nog in
top af met bruisend mineraalwater
Bereiding:
Muddle vier schijfjes gember in een cocktailshaker. Schenk hierbij de limoncello, cognac en citroensap.
Vul de shaker met ijsblokjes en shake hard. Schenk en zeef in een longdrinkglas gevuld met ijs. Top met bruisend mineraalwater. Garneer met een schijfje chilipeper en een schijfje gember.
GESCHREVEN DOOR INGMAR
Ingmar schrijft als freelance journalist over alles wat vloeibaar is. Sinds 2007 een vaste waarde in de (inter) nationale bar- en cocktail scène.
ONTDEK MEER!
Meer ontdekken over sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek alles over tequila of wodka. Meer een fan van cocktail? Deze dranken zijn de basis zijn van jouw favoriete cocktails! Bekijk alle cocktails!