Alles over
Tequila
Tequila. Een drank die zo populair is dat het zijn eigen muzieknummer heeft en vooral beroemd is als puur shotje. Of berucht. Eigenlijk zonde, want tequila is veel meer dan alleen zout op je hand en een hap citroen achteraf. Benieuwd waarom Mexico zo trots is op hun tequila? Alles over oorsprong en hoe je een tequila drinkt zoals hij bedoeld is lees je hier.
DE TROTS VAN MEXICO
Geen land ter wereld is zo nauw verbonden met sterke drank als Mexico met tequila. Mexico is het land van de zon, taco’s, azteken en guacamole, maar bovenal het land van tequila. Tequila is een Mexicaans distillaat op basis van het sap van de blauwe agave. Deze grote vetplant met stekelige bladeren komt van nature veel voor in bepaalde delen van Mexico. Het hart van de tequilaproductie ligt van oudsher in de midwestelijke staat Jalisco, rondom de stad Tequila, waarnaar de drank vernoemd is.
Elke tequilafles heeft een uniek serienummer: zo weet je zeker dat je en echte uit Jalisco hebt.
ELIXER VAN DE GODEN
Wat tequila naast zijn sterke band met het Mexicaanse volk ook genoeg heeft, is historie. Het ontstaan gaat terug naar de Azteken, die al duizenden jaren pulque maakten, een gefermenteerde drank van de plant agave. Mythes spreken van een blikseminslag die een agaveplant openspleet, het agavesap kookte en uit de plant deed stromen: ‘the elixer of the gods’. De geschiedenis van tequila gaat terug tot de 16e eeuw, toen Spaanse conquistadores Mexico veroverden. Tegenwoordig worden er per jaar meer dan 300 miljoen agaves geoogst voor de productie van tequila.
HET HEET NIET ZOMAAR TEQUILA
Tequila is lid van de mescalfamilie, waaronder distillaten van tientallen verschillende agavesoorten vallen. Tequila mag alleen tequila heten als het van de blauwe weber-agave (ook wel agave tequilana genoemd) wordt gedistilleerd, en in een van de vijf tequilaregio’s in Mexico wordt geproduceerd. Om wettelijk tequila te mogen heten moet het voor 51% uit agave bestaan. Dit wordt dan aangevuld met een distillaat van suikerriet. Kwaliteitstequila’s worden echter altijd van 100% agave gemaakt. Met als centraal middelpunt natuurlijk het plaatsje Tequila in de regio Jalisco. Al deze eisen maken dat tequila de cognac van de agavedistillaten te noemen is.
Soorten en smaken
Tequila komt in een aantal soorten en dus ook smaken. Die agaveplant hoor je trouwens altijd in je tequila te proeven, ongerijpt of gerijpt. En die plant, die proef je: een pittige, peperachtige smaak die zich, afhankelijk van de soort, verder ontwikkelt.
- Blanco/silver/white: witte, doorzichtige tequila die direct na destillatie gebotteld wordt. In een blanco proef je voornamelijk de scherpe smaken van de agave plant.
- Joven/golden/ oro: een blanco tequila (dus ongerijpt), gekleurd met karamel of eik extract.
- Reposado: minimaal 2 maanden gerijpt op eikenhouten vaten. Door de rijping smaakt hij wat soepeler dan de ongerijpte variant.
- Añejo: tequila die minstens een jaar gerijpt is. Heeft een subtiele en complexere smaak dan de standaard blanco tequila.
- Extra Añejo: extra vintage tequila. En dat betekent een rijping van minstens 3 jaar. Door de houten vaten is de smaak zacht, complex en vol karakter.
Een goede tequila drink je op kamertemperatuur. Door het te koelen valt de smaak weg.
HOE DRINK JE TEQUILA?
Wil je een tequila op de traditionele manier drinken, dan drink je hem puur. Geen limoen, geen zout. Do as the Mexicans do, en dat is zeker het proberen waard. Gerijpte tequila schenk je op kamertemperatuur en die sla je niet achterover, maar nip je.
In sommige regio’s wordt je tequila geserveerd met sangrita: een pittige tomaten-citroensap. Die 2 drankjes krijg je allebei geserveerd in shotglaasjes. Wil je helemaal in Mexicaanse stijl gaan, dan ga je voor de bandera (=Spaans voor vlag). Wat doe je dan? 3 shotglaasjes vul je met tequila, sangrita en puur limoensap. Samen vormen ze de Mexicaanse vlag, vandaar.
En die lik zout en citroen dan?
Die combinatie (eerst zout, dan tequila en eindigen met wat citroen) is overal ter wereld populair, behalve in Mexico dus. De theorie erachter is dat het zout het branderige gevoel zou verminderen en de citroen de smaken in de tequila benadrukken. Wil je deze toch in Mexico bestellen, vraag dan om een tequila cruda.
3X IN JE COCKTAIL
Omdat je met tequila gewoon ook hele lekkere cocktails kunt maken. Inspiratie genoeg, maar hier alvast de top 3:
- Margarita: de gouden standaard als je het over een tequila cocktail hebt. Fris, maar ook het nodige zout (in de zomer) en gaat qua smaken alle kanten op. Zonder poespas, frozen of on the rocks, aan de variatie ligt het niet.
- Paloma: deze cocktail met grapefruit en tequila is in Mexico populairder dan de maragarita. Proberen dus.
- Tequila old fashioned: simpel en verfrissend.
Heb je ooit het eerste tequila bier, Desperados, geprobeerd? Een perfecte drank als vervanging voor je tequila cocktail!