Garneren kun je leren
Proeven doe je niet alleen met je mond. Je neus doet héél veel (voor)werk. En je ogen maken een ‘smaakscan’. Daarom: laat je drankje, je glas, er extra mooi uitzien. Dat kan écht heel simpel. Met een partje fruit ben je er al. Zin in? Dan hier een paar versiertrucs. Maar vergeet niet: alles begint met een stijlvol glas!
Garneren
SUIKERRAND
Glas nat maken, even dippen in suiker, klaar. Kleur en/of smaak erin? Sinaasappelrasp! Specerijen voor een smaakje.
EXTRA FRIS
Een paar extra frambozen, aardbeien of, zoals hier, bramen op je cocktailprikker. Da's twee vliegen in één klap: meer wow-effect en een frisse bite. Durf een beetje te overdrijven.
CHOCOLADERAND
Smelt chocolade au bain-marie. Dip de glasrand in koud water. Doop dan in de gesmolten chocolade. Kantel het glas iets, voor een gelijkmatige laag. Laat overtollige chocolade voorzichtig afdruipen.
CITRUSFRUITPARELS
Haal de vliesjes van partjes grapefruit of citroen zodat het vruchtvlees als een soort pareltjes uiteenvalt.
Cocktails garneren
Garnering is natuurlijk belangrijk om de cocktail er goed uit te laten zien, maar heeft ook zeker invloed op de smaak. Citroen, limoen, komkommer, munt, aardbeien… Er zijn oneindig veel mogelijkheden voor garnering. Probeer de juiste balans te vinden tussen mooi en lekker!
Verrassende garnering
Hier hebben we een paar voorbeelden op een rij gezet van garneringen die misschien niet meteen voor de hand liggen, maar wel heel lekker zijn!
- Koriander: koriander is goed te gebruiken als garnering voor bijvoorbeeld een Bloody Mary of een cocktail met tequila. Ook bokst dit kruid goed op tegen de smaken van citroen, peper, gember en munt.
- Basilicum: je kunt het je misschien niet voorstellen, maar basilicum past perfect bij aardbeien of citroensap. Het heeft wel een sterke smaak én geur, dus voorkom dat je hele cocktail naar basilicum smaakt en voeg niet te veel toe.
- Tijm: een takje tijm in je cocktail ziet er vooral leuk uit. Om de smaak van tijm toe te voegen, kun je de blaadjes het beste in een beetje siroop laten trekken. Tijm past goed bij grapefruit, honing, citroen en gin.
- Gember: gember is pittig en een beetje scherp van smaak. Heb je geen ginger ale of gemberbier in huis? Voeg dan simpelweg een beetje gember toe aan je cocktail!
- Rode peper: pas op met rode peper, want je weet nooit helemaal zeker hoeveel pit hij afgeeft! Deze garnering geeft je cocktail een prachtige look en past eigenlijk overal bij.
GLAZEN SPAARACTIE
Heb jij al een mooie glazencollectie in huis? Drink je je glas licht gekoeld zomerrood uit een passend rodewijnglas en je favoriete zomermixdrank uit een cool cocktailglas? En zou je vader of moeder die mooie tumblers niet cadeau willen krijgen? Met een goed glas drink je beter; bewuster. Dat wordt sparen.
GLAZEN SPAARACTIE
Heb jij al een mooie glazencollectie in huis? Drink je je glas licht gekoeld zomerrood uit een passend rodewijnglas en je favoriete zomermixdrank uit een cool cocktailglas? En zou je vader of moeder die mooie tumblers niet cadeau willen krijgen? Met een goed glas drink je beter; bewuster. Dat wordt sparen.
toost& magazine
Deze tips komen uit het magazine toost&. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen! Klik hier.
Meer lezen