Skip to main content
image

mijn moment

Beleef de meest bijzondere wijnmomenten samen met de ster uit Mijn Moment. Ontdek hun persoonlijke verhalen en de momenten die hen zo dierbaar zijn.

BAS SMIT en zijn echtgenote Nicolette van Dam zijn ondernemers – onder meer in horeca (Brasserie van Dam in Amsterdam) én in wijn. Hun Provence rosé ChouChou krijgt nu een zusje, Bisous (‘kusjes’) en haar vind je exclusief bij Gall & Gall vanaf 10 april.

image

Wanneer was het moment dat je dacht: ik ga ‘in de wijn’?
‘ChouChou, onze Côte de Provence rosé, hebben we alweer vier jaar geleden op de markt gebracht. Dat avontuur is ontstaan uit liefhebberij. Intussen ben ik een fanatiek verzamelaar. Wijn is een passie geworden. Wijn speelt een centrale rol in ons leven. We zijn dan ook een Bourgondisch gezin, we vieren het leven liefst elke dag. Aan tafel is de wijn leading, daarna verzinnen we het eten eromheen. Gezelligheid is bij ons key. Dat is al zo vanaf de eerste dag dat Nicolette en ik gingen samenwonen, 18 jaar geleden. De fles van de wijn die we dronken tijdens onze eerste date heb ik nog steeds.

Met wie, levend of niet, zou je (nog) weleens een wijnmoment samen willen beleven?
‘Met de oma van Nicolette, die ons helaas vorig jaar is ontvallen, zou ik nog wel eens ‘n roseetje willen drinken, 

want dat was het gaafste mens ooit. Een fenomeen. Boordevol positiviteit. Ze trok álles uit het leven. Ze deed altijd een klontje ijs in haar wijn, dat doe ik ook. Lauwe wijn, daar wordt niemand gelukkig van.’

Wat is je ultieme toostmoment of -plek ?
‘De perfecte plek bestaat niet, het perfecte gezelschap wel. In je eentje bouw je geen herinneringen op. Ik ben echt een gezelligheidsmens. Mensen maken mijn moment. Positieve mensen. Of ze me nu vergezellen op een bootje op de zonovergoten grachten of op ons festival De Amsterdamse Zomer of op een kleedje in het park.’

Hét moment waarnaar je uitkijkt?
‘In juli zijn we tien jaar getrouwd, dat gaan we groots vieren met vrienden. En ook kijk ik uit naar de Bisous pop-upstore in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam, op 10 en 11 april.

Bisous

Volgens Bas: ‘Een heerlijke, fruitige, lichtgekleurde rosé uit het zuiden van Frankrijk waarvan ik hoop dat iedereen ervan gaat genieten. Vanaf 10 april alleen bij Gall & Gall.'

toost& magazine
Deze verhalen komen uit het magazine toost&. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen! Klik hier.

Meer lezen