Skip to main content
image

Single malt vs blended

Je whiskyliefhebbende vader weet het ongetwijfeld: wat het verschil is tussen single malt whisky en blended whisky. De beginnende whiskydrinker echter soms niet. En omdat we geloven dat er voor iedereen iets te ontdekken is in de wereld van whisky, vertellen we er graag op een eenvoudige manier over.

Single Malt

Kortgezegd betekent single malt dat de betreffende whisky van één distilleerderij komt. Als het om een single malt Scotch whisky gaat, zoals de Singleton of Dufftown, dan gelden de Schotse regels waaraan de single malt moet voldoen: er mag alleen gerst voor gebruikt worden en de whisky moet in een zogenaamde pot still – een meestal koperen destillatievat – gemaakt zijn. 


Singleton of Dufftown 12 Years
Geroosterde noten en zwarte bessen ruik je, iets van bruine suiker en koffie proef je. De afdronk is elegant, drogend en knapperig. Perfect voor nieuwe drinkers van malt whisky vanwege zijn toegankelijkheid.

Blended

Met een blended whisky wordt, zoals je al vermoedt, bedoeld: whisky die is samengesteld uit meerdere whisky’s. De combinaties zijn eindeloos. Vaak wordt een single grain whisky, dat is een whisky gemaakt met een combinatie van gerst, tarwe, mais en/of rogge, gemengd met malt whisky. The Famous Grouse is de meest geliefde whisky van Schotland.


The Famous Grouse
Bekend om zijn zachte en rijke smaak. Gemaakt met alleen de beste ingrediënten en een combinatie van bourbon- en sherryvaten voor de rijping.

Single Malt

Een single malt whisky moet minimaal drie jaar rijpen op houten fusten, die weer geen groter volume mogen hebben dan 700 liter. De Singleton of Dufftown rijpt 12 jaar op vaten gemaakt van Europees en Amerikaans eiken. De houtsoort, hoe het fust gemaakt is en of het vat nieuw of al eerder gebruikt is: het heeft allemaal grote invloed op de smaak van de whisky. Een single malt kan samengesteld zijn uit whisky van meerdere fusten om zo tot een uitgebalanceerde smaak te komen. Als een single malt uit één bepaald fust komt dan noemen we dat een single barrel single malt.

Single malt whisky wordt over de hele wereld gemaakt, maar de meeste single malt komt uit Schotland. Maar uiteraard is niet alle Schotse whisky single malt; ongeveer 90% van de Schotse whisky is gemengde – blended – whisky.

Blended

Door whisky’s te blenden kun je spelen met de smaak. Vindt de maker een bepaalde malt whisky iets te uitgesproken, dan kan hij de whisky mengen met een wat zachtere whisky. Zo gebeurt ook bij The Famous Grouse. Door op de juiste manier te blenden heeft deze whisky altijd dezelfde kwaliteit.

Is blended whisky beter of slechter dan single malt? Die vraag is niet te beantwoorden. Zowel blended als single malt whisky’s zijn er in allerlei smaken en kwaliteiten. Wel kun je zeggen dat blended whisky vaker wordt gebruikt om cocktails te maken, ook omdat de meeste blended whisky’s wat vriendelijker geprijsd zijn.

Ook voor blended whisky heeft het vat waarop de whisky rust een belangrijke invloed. Proef bijvoorbeeld eens de The Famous Grouse naast The Famous Grouse Sherry Finish. Door de whisky in sherryvaten te bewaren krijgt-ie een andere, ietwat notige smaak. 

image

Wist je dat?

Gerstenat
Schotse whisky en bier hebben allebei gerst als basis. Sterker nog, je maakt whisky eigenlijk van een soort simpel bier, zonder de hop, waar de whiskymakers de alcohol uit de stilleren. Cognac heeft op dezelfde manier wijn als basis. 

Eau de Vie
Het woord whisky komt uit het Gaelic, de taal van de Kelten. Het betekent vrij vertaald ‘levenswater’, net zoals de Fransen hun eau de vie hebben. En de Scandinaviërs Akvavit. 

Whisk(e)y
Bij het maken van whisky gaat het om de details. Bij het schrijven van whisk(e)y ook. Whiskey, met een ‘e’ ertussen, komt uit Ierland en de VS, zonder de ‘e’ komt whisky uit Schotland of een ander land.

Met ijs?
Een beetje water of ijs ‘maakt smaken los’, zodat je ze beter kunt proeven. Je wilt, zeker kostbare whisky’s, echter niet (te veel) verdunnen en (veel) smaak laten verliezen. Dus: gebruik met mate.

Ouderwets lekker
Wat is een Old Fashioned? Een simpele goocheltruc eigenlijk. Meng 50 ml rijke, niet te complexe whisky, zoals bijvoorbeeld de Grant’s Triple Wood, met een suikerklontje (of 5 ml suikersiroop), wat druppels Angostura bitters en desgewenst een sinaasappelschilletje. En tadaaa, in no-time staat er een stijlvolle tijdloze cocktail.

Vergroot je voordeel met Mijn Gall & Gall Premium
Wist je dat onze Premium members gemiddeld 81 euro per jaar besparen?
Met Mijn Gall & Gall Premium krijg je 10% korting op wijn, bubbels, whisky en alcoholvrije dranken.

Lees meer >

toost& magazine
Deze rubriek komt uit het magazine toost&. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen! Klik hier.

Meer lezen