Whiskylanden
Canadese Whisky
Canadese whisky’s zijn vrij zacht en licht van smaak in vergelijking met whisky’s uit ander landen. Deze whisky wordt ook wel rye (rogge) whisky genoemd, hoewel dat niet hoeft te betekenen dat de whisky ook echt van rogge is gemaakt. Hoe dit komt? Dit en meer informatie over de Canadese whisky lees je hieronder.
KENMERKEN VAN CANADESE WHISKY
De meeste Canadese whisky’s die geproduceerd worden, zijn een blend van verschillende grain whisky’s. De Canadezen maken bovendien veel gebruik van rye whisky (whisky op basis van rogge). Die zorgt voor een wat lichtere en zachtere smaak. Het gebruik van rogge is echter niet wettelijk vastgelegd. Hoewel Canadese whisky’s dus vaak het etiket rye whisky krijgen, hoeft het product in principe geen rogge te bevatten. Andere kenmerken zijn:
- Canadese whisky wordt net als de Amerikaanse bourbon 2 keer gedistilleerd.
- De wet stelt verder geen speciale eisen aan de productie, waardoor iedere producent zijn eigen blend van verschillende granen kan gebruiken. Canadese whisky mag zelfs op smaak gemaakt worden met maximaal 9,09% aan andere dranken dan whisky. Dat kan van alles zijn, van rum tot cognac.
- Net als Schotse whisky moet de whisky rijpen in oude bourbon- of sherryvaten.
- De minimale rijpingsduur is 3 jaar, maar de meeste Canadese whisky’s hebben 6 tot 8 jaar gerijpt.
GESCHIEDENIS VAN DE CANADESE WHISKY
Van Schotland tot Canada
In de 18e en 19e eeuw trokken veel Schotse en andere Europese immigranten naar het Westen. Een groot aantal van hen vestigde zich in Amerika, maar velen reisden ook naar het naburige Canada. Vanaf ongeveer 1830 werd er op steeds grotere schaal whisky geproduceerd en gedronken in Canada. Omdat rogge een graansoort is die in het Canadese klimaat goed gedijt, werd dit vaak gebruikt door de distilleerders.
Bloei van Canadese whisky
In de 2e helft van de 19e eeuw begon de Canadese overheid steeds hogere belastingen te heffen op whisky. Veel kleine distilleerderijen konden de belastingen niet opbrengen en moesten sluiten. De whisky-industrie bloeide echter weer op aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de drooglegging. Het produceren en drinken van alcohol werd toen verboden in de Verenigde Staten. Canadese whisky-producenten profiteerden hier enorm van. Ze smokkelden grote hoeveelheden whisky over de meren van Canada naar Amerika. Enkele grote Canadese distilleerderijen die nu nog steeds actief zijn, zijn de bekende Canadian Club (sinds 1858) en Seagram (sinds 1857). Slimme jongens dus die Canadese.
INTERESSE GEWEKT?
Canadese whisky of rye is dus zoet van smaak. Vind jouw favoriet in onze shop. Maar je kan natuurlijk ook een keuze maken uit de andere 700+ whisky's. Van de Amerikaanse buren tot de unieke Japanse varianten. Voor ieder wat wils. Lees ook meer over de verschillende whisky landen, zoals: Amerika, Ierland, Japan en Schotland. Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat meer info nodig om te kunnen kiezen? Lees dan gewoon nog wat meer over de verschillende whisky smaken en hoe je moet whisky proeven. Zo kom je erachter wat jij lekker vindt. Lees ook onderstaande artikelen voor nog meer informatie en inspiratie!