Schotse whisky regio's
Highland Whisky
Een zachte whisky of toch een robuuste borrel met een verfijnde zeebries? Highland whisky heeft het allemaal. Het bloemige karakter van een noordelijke Highlander verschilt simpelweg teveel met een zuidelijke fruitige whisky. De Highlands is zo uitgestrekt dat de regio zelfs onderlinge microklimaten heeft. Wij leggen je per regio uit wat de smaak en het karakter is van de Highland whisky.
highland Whisky: de kenmerken
Een Highlands whisky onderverdelen in 1 categorie kan niet. Daar is de streek simpelweg te uitgestrekt en gevarieerd voor. Mocht je toch in grote lijnen willen denken dan is deze ruige Schotse whisky te beschrijven als een robuuste, single malt met diepere noten van turf en rook. De smaken en verschillende soorten ingrediënten zijn dan ook niet te missen. Maar niet alle Highlanders zijn zo krachtig. Sommige single malts, zoals die worden geproduceerd in Dalwhinnie, zijn verrassend delicaat.
Geografie en ligging
Met name de geografische ligging beïnvloedt de stijl en smaak van de Highland whisky. Het productieproces van distilleerderijen, de ligging in de regio, het gebruikte water en het (micro)klimaat; allemaal factoren die de whisky individuele kenmerken meegeven. Hieronder hebben we de whisky Highlands onderverdeeld in de hoofdstreken, om zo de smaken en soorten in kaart te brengen.
De Highland regio's
Het Noorden; heide, graan en zoetheid
De typische Highlander uit het noorden herken je aan de moutig-zoete smaken en sterk bloemige, heide geuren. Een vleugje honing, een ondertoon van ontbijtgranen of een verfijnde zoetheid proef je gelijk! De Dalmore van Alness in Ross-shire is een noemenswaardige Highland whisky uit het noorden.
Tegenwoordig kom je veel meer variaties tegen. Met name door de moderne productietechnieken en de mogelijkheden die het met zich meebrengt. Zo voeren sommige distilleerderijen de ‘finish’ uit in externe, exotische vaten. Weer andere distilleerderijen turven hun gemoute gerst heel intensief terwijl ze dit voorheen niet deden. Een dubbele check naar het jaartal waarin de whisky daadwerkelijk is gebotteld kan dus geen kwaad!
Het Zuiden: fruitig, zacht & droog
In het zuiden, ook wel Midland genoemd, zijn de whiskies doorgaans zachter en lichter met een duidelijke droogte en fruitige invloeden. Enkele mooie bottelingen komen voort uit de distilleerderij van Blair Athol en Aberfeldy. Aberfedly wordt ook wel de “gouden borrel” genoemd. De whiskymaker gebruikt voor het destilleren het water van de Pitilie Burn, een waterbron bekend om zijn enorme hoeveelheid aan goud afzetting.
Tikkeltje eigenaardig, maar braeval, een distilleerderij in speyside, gebruikt ditzelfde gouden water uitsluitend als koelwater!
Het Oosten: droog, fruitig, rokerig
In de oostelijke regio, dat zich uitstrekt langs de Noordzeekust, zijn de whisky's vol en droog met veel fruit en een aanwezige scherpheid. Glenmorangie is een mooi voorbeeld van een single malt distilleerderij uit deze regio.
Het Westen: uitgesproken, rokerig
Het westelijke gedeelte van de Highlands produceert volle, uitgesproken single malts, met een verfijnde, lichte turf en rokerigheid. Oban and Ben Nevis zijn karakteristieke whisky's uit deze regio. Een uitzondering zijn de bottelingen van Dalwhinnie. De Dalwhinnie heeft een aangenaam vriendelijke, zachte whisky vol karakter. Perfect te combineren met een stukje chocola.
Martieme highlander
Naast de 4 hoofdstreken kent de Schotse regio ook een typische maritieme highland whisky: een dichtbij de kust gestookte whisky. Hoe dichter bij de kust, hoe meer je de zee proeft in de whisky’s. Wat proef je dan precies? Van zeewier, pekelwater en schelpdieren tot strand vuren, zeebries en jodiumrijke algen: het kan allemaal. Een whisky met echt een maritiem karakter! Bijzondere whisky's in deze categorie zijn malts uit Clynelish en Pulteney.
Meer schotse whisky regio's
Dus, een enorme regio met 5 verschillende stijlen whisky’s. Benieuwd welke whisky’s nog meer uit de Highlands komen? In ons assortiment vind je meer dan 100 Highland whisky's!
Schotland telt, naast Highlands, nog 4 bekende whisky regio’s. Meer lezen over de verschillende regio’s? Lees dan de artikelen over de Speyside, Lowlands, Campbeltown en Islay.
Elk van deze regio brengt een eigen whisky’s voort, die zich kenmerken door een eigen en unieke smaak. Allemaal lekker en verschillend. Genoeg te proeven dus!