Schotse whisky regio's
De Islands
Officieel zijn de Islands geen apart whiskygebied, maar horen ze bij de Highlands. Toch worden de whisky’s van de Islands vaak wel als een aparte regio behandeld omdat ze een smaak hebben waarin de invloed van de zee herkenbaar is. Door de geconcentreerde geurstoffen in de turf en het water waarmee de distilleerderijen in dit gebied werken, zijn malt whisky’s van de eilanden erg geprononceerd van smaak.
Rijping
Vrijwel alle malt whisky's van de Schotse eilanden kunnen lang rijpen. Terwijl wettelijk een lagering van minimaal 3 jaar op eikenhouten vaten vereist is, heeft een eiland-malt meestal 10 tot 12 jaar nodig om zich volledig te kunnen ontplooien. Veel langer komt ook voor. De pakhuizen waar de vaten met whisky worden opgeslagen liggen dicht bij zee. Daardoor wordt het zilte karakter van de malt whisky's van de eilanden vaak nog versterkt.
Jura
Het eiland Jura beslaat een oppervlakte van ongeveer 384 km2. De naam van het eiland komt van het Keltische woord voor hert, waarvan er op het eiland nog steeds veel in het wild leven. In het enige dorpje dat het eiland rijk is wonen maar iets meer dan 200 mensen. Al in de Middeleeuwen werd er op Jura gedistilleerd. Jura bezit nu slechts één whiskydistilleerderij: Isle of Jura. Isle of Jura produceert een elegante en verfijnde malt, aanmerkelijk minder ruig van karakter dan de single malts van andere eilanden. Dit komt doordat de distilleerketels lange nekken hebben, waardoor het distillaat zuiverder wordt. De 10 jaar oude versie van deze malt whisky zit in een fles met typerende welvingen.
Mull
Ten noorden van Jura ligt het grote eiland Mull. De malt whisky's van Mull zijn net zo zilt van karakter als andere whisky's uit distilleerderijen aan de Atlantische Oceaan, en daarnaast heel verfijnd. De enige distilleerderij van Mull ligt aan de kust. De distilleerderij is spectaculair gelegen aan de voet van een steile heuvel, in de buurt van de hoofdstad Tobermory. Hier wordt onder andere de Ledaig 10 Years gemaakt, een heerlijk volle en peperige whisky.
Arran
Het eiland Arran wordt wel eens ‘Schotland in het klein’ genoemd. Het landschap bestaat uit majestueuze bergen en glooiende laaglanden, glens, lochs en eeuwenoude kastelen. Tot het einde van de 19e eeuw werd er whisky gestookt op Arran. Daarna heeft de productie lange tijd stilgelegen. Sinds 1995 telt het eiland weer een onafhankelijke distilleerderij, die stevige single malts produceert. Kenmerkend voor de Isle of Arran whisky’s is de mooie balans tussen de krachtige, bijna peperige rokerigheid en de volle, iets zoetige smaak.
Skye
Het eiland Skye is met een oppervlakte van 1700 km2 het op een na grootste Schotse eiland. Desondanks telt Skye maar één distilleerderij, die ver van de bewoonde wereld ligt. Deze distilleerderij, Talisker, produceert prijswinnende single malts. In 1960 brandde de distilleerderij bijna helemaal af. De distilleerketels konden gelukkig precies nagebouwd worden. Daardoor is de typische smaak van de Talisker whisky’s behouden gebleven. De single malts van Talisker zijn pittig van karakter en hebben een zilte smaak.