Whisky uit Schotland
Schotse Single Malt whisky
Wat is Schotse Single Malt Whisky?
Een single malt Schotse whisky is het product van één specifieke Schotse distilleerderij. Deze whisky wordt dus niet gemengd met whisky van andere distilleerderijen. In dit artikel lees je meer over de algemene kenmerken van malt whisky.
Schotland kent momenteel 92 malt whisky distilleerderijen. De meeste van deze distilleerderijen liggen in de regio Speyside, in het noordoosten van Schotland. In het artikel 'Hoe wordt whisky gemaakt?', lees je meer over het productieproces van deze whisky. Door het verschil in de regio’s heeft elke single malt zijn eigen smaak en dat maakt elke fles uniek!
De smaak? Elke regio heeft zo zijn mysteries.
De herkomst van Schotse single malt whisky staat altijd op het etiket, bijvoorbeeld Highlands, Lowlands, Islay, of de Speyside. Dat is niet voor niets. Elke streek of eiland heeft zijn eigen karakter, gebruiken en tradities en is daar trots op. De smaakverschillen kunnen ontstaan door:
- het klimaat
- de omgeving (bijvoorbeeld de zee kan een zilte smaak geven aan de whisky)
- distillatie techniek en de houtrijping.
- het gebruik van turf (of niet), bepaald de rokerige smaak
- het water wat wordt gebruikt in de distillatie. Denk hierbij aan het verschil in smaken van bronwater, smeltwater uit de bergen of door turfgrond gefilterd.
ALLEMAAL UNIEK
Door de verschillende invloeden per regio krijgen Schotse single malt whisky’s hun eigen karakteristieke rijke, complexe geuren en smaak. Denk hierbij aan gedroogd fruit, bloemen, honing, karamel, vanille, tabak, gember, hooi, cacao, noten, koffie, kruidnagel, nootmuskaat, laurier of kaneel.
Zelf whisky proeven? Bekijk ons aanbod Schotse Single Malt Whisky's, zoals Arran whisky, Loch Lomond, Laphroaig of Lagavulin. Maar pas op! Als je er eenmaal aan begint, ben je voorlopig niet uit geproefd!