Welke whisky smaken zijn er?
Welke whisky smaken zijn er en wat vind je eigenlijk lekker? Er zijn heel veel verschillende smaken whisky en er is heel veel diversiteit in smaak. Daarom hebben wij onze whisky's ingedeeld in 4 smaakprofielen. Lees welke bij jou past en vind je favoriete whisky!
Smaakprofielen
Om het je makkelijk te maken we onderscheid in 4 type smaakprofielen. Zo kun jij nog makkelijker je favoriete whisky vinden. Of juist het perfecte whisky cadeau voor je schoonvader. Of de meeste geschikte whisky's voor beginnende whisky drinkers. En maak je niet de fout door een te zware whisky te kopen voor de beginner of een te zachte whisky voor een fervente drinker.
1. Mild & zacht
Dit type whisky is vaak zacht, rond van smaak, makkelijk drinkbaar, subtiel en elegant. Veelvoorkomende smaken en geuren zijn: noten, gemaaid gras, bloemen, vijgen en natuurgeuren.
De volgende whisky's passen binnen dit profiel: Famous Grouse, Glen Talloch, Johnnie Walker Black Label.
2. Medium & granig
Deze whisky's kunnen scherp én zacht zijn. Malts ook echt pittig en peperig. Of zacht als een fruitcake: met kaneel en foelie. Smaken die je proeft zijn graan en havermout, peer en abrikozen en soms honing. Geschikt voor in de mix. Denk hierbij aan Glenfiddich, Ballantine's en Glenkinchie.
3. Vol & rijk
Whisky's uit deze categorie zijn uitgesproken en vol karakter. Je ervaart intense smaken met zoete invloeden zoals gedroogd fruit (rozijnen, gedroogde abrikozen), karamel en noten.
Aantal voorbeelden: Cardhu, Benriach, Tamnavulin en Oban 14 Years.
4. Krachtig & rokerig
Krachtige en rijke smaken in volle en vette whisky's. Intense, rokerige smaken, haardvuur, eikenhout en teer. Soms ziltige en jodiumachtige smaken.
Deze whisky's drink je puur of met een drupje water erbij. Voorbeelden zijn Lagavulin, Talisker Port Ruighe, Bowmore en Smokehead.
Welke factoren beïnvloeden de smaak van whisky?
Het is goed om onderscheid te maken tussen wat de smaak van whisky bepaalt gedurende het productie- en rijpingsproces en nadat het is gebotteld. Het vat waarin de whisky rijpt heeft bijvoorbeeld invloed op de smaak. Maar vervolgens bepaalt ook de temperatuur waarop je de whisky drinkt hoe je de whisky ervaart.
Invloed op de smaak van whisky voor botteling
1. De graansoort
Je kan verschillende graansoorten gebruiken voor het maken van whisky. Deze geven allemaal een andere smaak aan de whisky. Bijvoorbeeld maïs, gerst, tarwe of rogge.
2. Het gebruik van turf
Turf wordt gebruikt in het productieproces om gekiemde gerst te drogen. Turf geeft een rokerige smaak, wat kenmerkend is voor Schotse whisky.
3. Het distillatieproces
Hoe vaker een whisky gedistilleerd wordt hoe fijner de smaken worden. Ierse whisky's staan bekend om hun veelvuldige distillatie en dus zachtere smaken.
4. De vaten waarin de whisky rijpt
De whisky rijpt lange tijd in vaten en deze beïnvloeden dus de smaak van de whisky. Schotse distilleerderijen gebruiken vaak Spaans eikenhout, wat een stroevere smaak geeft. Dit geeft een andere smaak toon dan vaten van Amerikaans hout (meer vanille tonen).
5. De ligging aan zee
Sommige whisky distilleerderijen zijn gelegen aan de kust, de zogenaamde maritieme whisky uit de highlands. Door de ligging dichtbij de zee waait letterlijk de geur van de zee, zeeschelpjes, zeewier en andere vergelijkbare geuren het land over, reikend tot aan de whiskyvaten.
Invloed op de smaak van whisky na botteling
Zodra de whisky gebotteld is, is de smaak letterlijk bepaald en gevangen in de fles. Maar ook na de botteling kan de smaak veranderen. Heb je ooit een whisky geprobeerd en je vond het geweldig, maar de volgende keer was diezelfde whisky toch niet zo goed als je je herinnerde? Of zelfs totaal anders? Of misschien wel lekkerder dan de eerste keer. Dit komt omdat er nogal wat factoren van invloed zijn op je whisky in je glas (of fles!).
1. Je whisky glas
Whisky kan je drinken uit allerlei soorten whisky glazen. Zo helpt het speciaal gevormde Glencairn glas de geur van de whisky naar je neus te brengen maar de alcohol dampen langs je neus het glas uit te leiden. Maar de 'Snifter' zorgt er juist voor dat de whisky goed te walsen is en opwarmt in je hand palm. Zo hebben de eigenschappen van het type glas invloed op jouw smaakervaring!
2. De omgeving
Bewaar je de whisky op een droge of vochtige plek? Is het hier donker of licht? Koud of warm? Dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de whisky! Wanneer je bijvoorbeeld whisky bewaart in een whisky karaf buiten de kast, beïnvloedt het (zon)licht de smaak van de whisky.
3. Temperatuur: ijs of geen ijs
Niet alleen de temperatuur van de lucht maakt een verschil. Ook de temperatuur van de whisky in je glas is van invloed. Zo kan je zelf de smaak van je whisky beïnvloeden door te spelen met het toevoegen van ijs. Lees meer over de effecten van ijs in je whisky
4. Het toevoegen van water
Voor sommigen is het heiligschennis, voor anderen een perfecte oplossing: een druppeltje water bij je whisky. Het water verandert de smaak doordat er meer accenten vrijkomen. Meer informatie over water in je whisky.
5. Je tong
Tenzij je nog etensresten op je tong hebt zitten, verandert je tong niet de smaak van de whisky. Maar je tong is wel degelijk van invloed op hoe jij je whisky ervaart en proeft. Als je medicijnen gebruikt, veranderen vaak je smaakpapillen. Heb je pittig eten gegeten voordat je de whisky dronk? Ook dit verandert je smaakervaring! Ook je emotionele toestand beïnvloedt hoe jij je whisky proeft.
Kortom, genoeg factoren de smaak van whisky of je smaakervaring kunnen aantasten. Mede dankzij eigen persoonlijke smaakprofielen die onze voorkeuren bepalen. Gelukkig maar, anders zouden we misschien allemaal wel dezelfde whisky's drinken op een en dezelfde manier.