Bij Dr. Loosen, Duitsland
“Toen Ernst Loosen in 1988 het wijnhuis van zijn vader overnam, besloot hij alles anders te doen. Dat levert hem uiteindelijk wereldfaam op en wij zijn trots dat hij ons in Nederland heeft uitgekozen om zijn wijnen te verkopen.”
Praktische oplossingen
Toen Loosen in 1988 het wijnhuis van zijn vader overnam, wachtte hem een wonderlijke taak: hij moest in kaart brengen welke grond zijn eigendom was, want dat werd uit de papieren niet duidelijk. Wie ooit in de Moezel is geweest, begrijpt het probleem. Het grondbezit in deze streek was jarenlang geregeld volgens Napoleontische principes: bij overlijden werd de grond onder alle kinderen evenredig verdeeld. De wijngaarden zijn na een aantal generaties volledig versnipperd. De gekleurde paaltjes die min of meer de grenzen aangeven, bieden ook niet altijd uitkomst. Loosens oplossing voor het probleem was praktisch en tekenend voor zijn karakter: hij wachtte tot alle wijnboeren hadden geoogst en concludeerde dat de wijnstokken waar daarna nog druiven aan hingen, van hem moesten zijn.
Stokoud
De wijngaarden zijn al meer dan tweehonderd jaar in de familie en er staan bijzondere wijnstokken tussen. Na de verwoesting eind 19e eeuw van bijna alle wijngaarden in Europa door de Phylloxera (druifluis), werden in de meeste Europese gebieden de wijnranken op resistente Amerikaanse onderstokken geplant. Maar de gewraakte druifluis blijkt in de Moezelgrond niet te gedijen. Dat is de reden dat een groot deel van de wijnstokken van Dr. Loosen nog origineel zijn, dus nooit geënt op Amerikaanse stokken. Een uitzonderlijke situatie die gevolgen heeft voor de kwaliteit van de druiven. De zeer oude stokken (soms meer dan 120 jaar) hebben diepgravende wortels die op hun zoektocht naar voedsel en water, zeer veel mineralen en voedingsstoffen meenemen die allemaal in de druiven terechtkomen. De opbrengst van de wijnstokken is weliswaar laag maar dit wordt helemaal goedgemaakt door de intense smaakconcentratie in de druiven Om nog meer smaak en complexiteit in zijn wijnen te krijgen, snoeit Loosen de iets minder oude stokken terug. Hij gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen en bemoeit zich ook tijdens het latere proces van wijn maken zo min mogelijk met het natuurlijke proces. Dat betekent dat de natuurlijke gistcellen in de druiven hun werk kunnen doen en de wijnmaker rustig afwacht.
Toonaangevend
Die mooie wijnen bleven niet onopgemerkt. Ernst Loosen werd door Decanter, het meest toonaangevende wijntijdschrift ter wereld, verkozen tot ‘Winemaker of the Year’ en daarna door het tijdschrift Wines & Spirits tot beste wijnmaker van de afgelopen 25 jaar. Zijn vijftien soorten Riesling zijn ongeëvenaard. De druiven zijn afkomstig van verschillende wijngaarden in de Moezel. Je proeft de verschillende grondtypen in de wijnen terug. Ook met zijn Pinot Blanc gooit Loosen hoge ogen. Wij moesten de wijnen op tijd reserveren, zodat ze ook dit jaar weer in onze winkels verkrijgbaar zijn; zolang de voorraad strekt.
Birthe van Meegeren-Mol, wijnspecialiste van Gall & Gall: “Ik waardeer de complexiteit en mineraliteit van de Dr. Loosen Blauschiefer Riesling enorm. Maar ik ben ook gek op de frisse, ongecompliceerde smaak van de Dr. Loosen Pinot Blanc. Omdat deze wijn zeer beperkt beschikbaar is, zijn we blij dat we een gedeelte van de beschikbare oogst uit 2014 konden krijgen.”
MEER LEREN OVER WIJN?
Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven.
Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!