Ontdek wijnhuizen
Wijnhuis Bodega Argento
DUURZAAM EN MILIEUVRIENDELIJK
Al sinds 1998 maakt Argento pure, elegante, fruitige wijnen van druiven die groeien op de voorgebergtes van de Andes. Sinds 2012 is Bodega Argento in handen van de Argentijnse zakenman Alejandro P. Bulgheroni. Hij heeft hoge standaarden om de wijn nóg beter te laten smaken. Zo is hij constant bezig om de wijnen met passie en kennis te verbeteren, altijd zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk.
De flessen van de wijnen van Bodega Argento bestaan voor 35% uit gerecycled glas.
MENDOZA STREEK
Bodega Argento ligt in Cruz de Piedra – Maipú, in centraal Mendoza (Argentinië). Het wijnhuis is omringd door wijngaarden en olijfbomen en kijkt uit over het Andesgebergte.
De Mendoza wijnstreek heeft een bijzonder klimaat met hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid. De streek kent, met 300 dagen zon per jaar, bijna geen regen. Maar hoe komen de wijngaarden dan aan water? Er vloeit een natuurlijke stroming bergwater vanuit de Andes naar de wijngaarden. Zo krijgen de wijngaarden evengoed genoeg water.
Malbec druiven
In deze regio wordt meer dan 80% van alle premium wijnen gemaakt. De hoogte waarop de malbec druiven groeien, samen met de warme zon, zorgt voor intense smaken en een diepe rode kleur. De wijnen van deze druiven zijn fris, bloemig en vrij complex. De kwalitatief goede druiven staan verspreid over 5 verschillende locaties: Agrelo, Altamira, Ugarteche, Pedemonte and Cruz de Piedra.
DE BESTE WIJNEN
De Inycon Growers Selection bevat soepele wijnen die de authentieke smaak van de streek weerspiegelen. Deze wijnen zijn zorgvuldig geselecteerd en bevatten de beste druiven, zoals: Pinot grigio, Nero d'Avola en fiano. Ze zijn gerijpt op roestvrijstalen tanks en vertegenwoordigen het speciale karakter van Sicilië.
De Inycon Organic Selection bestaat uit biologische wijnen. In Sicilië is organische landbouw goed mogelijk door het Middellandse zeeklimaat. Hier is het overdag namelijk warm en kunnen de druiven in de koele nachten rusten. Vooral de grillo en Syrah (Shiraz) wijn druif worden veel gebruikt voor deze wijnen. is een heel speciale wijn. De druiven die gebruikt werden om deze wijn te maken, kwamen uit de oudste wijngaarden van Mendoza. De wijn heeft een donkere kleur en heeft aroma’s van zwarte pruim, kersen en zwarte bessen.
Argento Pinot Grigio: Deze pinot grigio heeft aroma’s van bloemen en tropisch fruit. van perzik, peer en kamille. Hij is fris en heeft een heldere afdronk.
Argento Selección Chardonnay: De Selección wijnen komen van een speciale wijngaard in midden Mendoza en Valle de Uco. Deze wijnen herken je door hun fruitige en elegante karakter. De smaken van vers fruit en de zachte mondstructuur, aangevuld met zacht eiken, geven deze wijnen een aangename en verfijnde stijl.
Druifsoorten
Witte druifsoorten: Chardonnay, semillón & pinot grigio.
Rode druifsoorten: Malbec, cabernet franc, cabernet sauvignon, bonarda, syrah, petit verdot.
This mix of malbec’s from Alto Agrelo and la Consulta is plush and peppery with layers of ripe mulberry and blueberry fruit and skillfully handled oak.
FIESTA DE LA VENDIMIA FESTIVAL
Als je van plan bent om naar Mendoza te gaan aan het begin van het jaar, heb je geluk. Fiesta de la Vendimia, een festival waar de wijnoogst wordt gevierd, vindt begin maart altijd plaats. Maar naast het drinken van wijn en het vieren van een mooie oogst, vinden er veel meer festiviteiten plaats. Zo zijn er bijvoorbeeld veel (religieuze) ceremonies en zelfs beauty queen contests.
WIJN EN SPIJS
Sommige wijnen passen perfect bij bepaalde gerechten. Hieronder vind je de Argento wijnen en welke soort gerechten er het beste bij passen.
Argento Pinot Grigio: wit vlees, vis met een milde saus en zachte kaas
Argento Chardonnay: een salade, koude visgerechten, zachte geitenkaas en gegrilde vis
Argento Malbec en Argento Malbec Seleccion: rood vlees, pasta met rode saus en stevige kaas met een pittige smaak. Of probeer deze malbec eens met een typisch Argentijns gerecht, zoals empanadas of stoofvlees
Argento Selección Chardonnay: zalm en gegrilde witte vis
Argento Reserva Malbec: pittig rood vlees, lam en pasta met een pittige saus
Ingrediënten:
Voor 24 empanadas– perfect voor een feestje!
Empanada deeg:
- 520 g bloem
- Snufje zout
- 240 ml water
- 60 g boter
- 1 ei
Vulling:
- 450 g rundergehakt
- 2 uien, klein gesneden
- 3 bosui, klein gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 30 g boter
- 120 ml kippenbouillon
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 75 g groene olijven, gesneden
- 2 gekookte eieren, gesneden
Hoe maak je ze
Het deeg:
- Doe de bloem en zout in een mixer
- Voeg de boter en het ei toe en mix het geheel
- Voeg langzaam het water toe tot er een stevige deeg ontstaat
- Doe de deeg in een kom en kneed het tot een stevige bal
- Wikkel aluminiumfolie om het deeg en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten en af te koelen
De vulling:
- Verhit een pan en doe de olijfolie en boter hierin
- Doe de ui en bosui hierbij en roer tot ze zacht zijn
- Voeg de gehakt toe en bak dit bruin
- Doe het zout, de komijn-, paprika en chilipoeder hierbij
- Schenk de kippenbouillon hier bovenop
- Voeg ook de gesneden olijven toe
- Laat 20 minuten koken op een laag vuur totdat het vocht verdampt is
- Doe het gepelde gekookte ei erbij en haal van het vuur af
De empanadas:
- Verwarm de oven voor op 200 °C
- Besprenkel een bakplaat met een beetje bloem
- Maak ronde vormpjes van het deeg van ca. 0,5 cm dik met een diameter van 12 cm
- Vul de helft van het deeg en vouw de empanada dicht (tip: door een beetje water te gebruiken, plakt het deeg makkelijker aan elkaar)
- Verdeel een dunne laag van het geklopte ei over het deeg
- Bak 20 minuten of totdat de empanadas een goudbruine kleur hebben
Eet smakelijk!
MEER WIJN?
Nu weet je alles over het wijnhuis Bodega Argento. Lees hier meer over wijnland Argentinië of over alle verschillende wijnsoorten. Benieuwd naar welke wjinen het beste passen bij bepaalde gerechten? Kijk dan op onze Wijn en Spijs! Of doe de smaakprofielentest om te kijken welke wijn het beste bij jou past.