Skip to main content

Glühwein maken

Zin in een winterse borrel? Dan gaat er niets boven een pan glühwein opwarmen in deze koude maanden. Glühwein is bovendien heel gemakkelijk om te maken en ideaal voor die ene minder lekkere fles wijn die je al tijden hebt liggen. Ben je benieuwd hoe je dit winterse drankje zelf maakt? Scroll dan naar beneden voor ons glühwein recept.

6 min bereiden
7 ingrediënten
1 glas
151 kcal
€1,07 per glas

image

Glühwein recept: wat zit er allemaal in?

Dat wijn de basis van glühwein is, zal je niet verbazen. Naast wijn gebruik je nog een paar andere ingrediënten, die voor de zoete, kruidige smaak zorgen. Denk aan sinaasappel, kaneel en anijs. Voor een recept voor 6 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 liter rode wijn
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 2 eetlepels suiker (of meer of minder, afhankelijk van wat je lekker vindt)
  • 2 steranijs
  • Halve citroen
image

Alle ingrediënten in huis? Dan kun je nu aan de slag:

  1. Zet de wijn op in een pannetje op een laag vuur. Zorg dat de wijn niet aan de kook raakt, want dan verdampt de alcohol.
  2. Voeg de kruidnagels, steranijs en kaneel toe.
  3. Snijd de citroen en sinaasappel in partjes en voeg toe (hoe meer citroen, hoe zuurder; hoe meer sinaasappel, hoe zoeter).
  4. Voeg eventueel suiker toe. Hoe zoet je de glühwein maakt is aan jou.
  5. Laat het geheel vervolgens met de deksel erop op een laag vuur staan om op smaak te komen. Minstens een kwartier, maar langer is nog beter.

Let altijd op dat de glühwein niet aan de kook raakt. Is je glühwein goed op smaak gekomen? Pak er dan een grote soeplepel bij, schenk in en genieten maar!

-

Glühwein is een ideale manier om toch nog te genieten van een minder lekkere fles wijn!

-

image

Lekker opwarmen

Je hebt nu alle kennis in huis om een lekkere, warme glühwein te maken! Een tip van ons: maak van tevoren een grote pan glühwein voor na een lange wandeling op een koude najaarsdag. Zet als je thuiskomt de pan weer even op het vuur. Kruip op de bank (of nog beter, voor de openhaard) en je bent klaar om te genieten!

Alcoholvrije Glühwein

Heb je na het lezen van dit artikel ook zo’n zin gekregen in glühwein, maar heb je even niet zo’n zin in alcohol of ben je zwanger? Geen zorgen: ook alcoholvrije glühwein heb je zo gemaakt! Om alcoholvrije glühwein te maken, vervang je de rode wijn door alcoholvrije wijn. Je kunt ook kiezen voor een heerlijke variant met druivensap. 

Hoe lang kun je glühwein bewaren?

Heb je een hele grote pan glühwein gemaakt? Heerlijk! Maar misschien is het net iets te veel. Niet weggooien hoor! Je kan het namelijk gewoon nog een paar dagen bewaren. Haal de losse ingrediënten eruit, giet de glühwein terug in een lege fles, en bewaar in de koelkast. Zo kun je nog ongeveer 3 dagen lang genieten van je zelfgemaakte glühwein. 

Welke wijn kies jij dan?

Over het algemeen gebruik je voor glühwein een rode wijn. En dan het liefst eentje met een uitgesproken smaak. Omdat je veel extra ingrediënten toevoegt wordt de smaak van de wijn namelijk snel overstemd. Ook is het niet nodig - zonde zelfs - om een dure, verfijnde fles wijn te gebruiken. Haal je een fles wijn voor in de glühwein, ga dan bijvoorbeeld voor een wat stevigere wijn zoals een syrah of kies een blend.

Wil je een keer experimenteren? Vervang dan de rode wijn door een witte variant. Kies in dat geval voor een wat zoetere witte wijn zoals een chenin blancriesling of moscato.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.