Wijn serveren als een pro
Hoe decanteer je wijn?
Je hebt een heerlijk uitgebreid diner met vrienden en hebt hiervoor de perfecte wijnen geselecteerd. Je wilt indruk maken op je gasten als een échte wijnpro. Wel zo fijn als je precies weet hoe je dat moet doen. Moet je wel of niet decanteren? En vooral, hoe doe je dat? Ofwel: hoe word jij een echte pro in wijn schenken? Wij leggen het uit!
Wat is decanteren?
Decanteren is letterlijk 'overgieten'. Door te decanteren geef je als het ware meer zuurstof aan de wijn. De smaakstoffen en geuren komen hierdoor vrij. Gebruik voor het decanteren een decanteerkaraf; super functioneel en het oogt extra feestelijk!
Decanteren doe je zo:
1. Schenk een klein beetje wijn in de decanteerkaraf
2. Draai de karaf rond en gooi het beetje wijn weg. Alle stofjes en geurtjes van oude wijn haal je hiermee weg. De professionele naam hiervoor is ‘vineren’.
3. Schenk met een kolkende beweging de overige wijn in.
4. Laat dit een half uur tot 3 uur voor gebruik staan.
5. Geniet!
RODE WIJN DECANTEREN: ALLEEN DE JONGE, STRAKKE RODE WIJNEN
Voor rode wijnen maakt een echte pro allereerst onderscheid tussen goede jonge wijn en mooie oudere wijnen. Jonge strakke rode wijnen hebben die extra zuurstof echt nodig zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Oudere wijnen weer niet. Vooral verfijnde oude wijnen zitten al vol geur en smaken. Een extra dosis zuurstof zorgt ervoor dat zo’n mooie wijn zich te snel ontwikkelt waardoor smaken en aroma’s vervliegen. En dat is natuurlijk zonde van die goede wijn.
Oude wijnen: zet de fles rechtop
Als een wijn door zijn oude leeftijd veel bezinksel heeft, kun je de wijn het beste een dag van tevoren rechtop zetten zodat het bezinksel naar de bodem kan zakken. Zorg er vervolgens voor dat je de fles niet helemaal tot de bodem uitschenkt.
Alleen een fles wijn ontkurken en enkele uren 'laten ademen' heeft overigens weinig effect op de wijn. Door de smalle opening van een wijnfles komt de wijn nauwelijk in contact met de lucht.
KUN JE OOK WITTE WIJN DECANTEREN?
Het decanteren van een witte wijn kan wel degelijk helpen. Drink jij bijvoorbeeld je witte wijn echt lekker koud, dan drukt dit de smaak. 20 minuten decanteren helpt om de wijn iets minder koud te maken en zo de smaaksensatie te vergroten. Is je witte wijn te warm? Dompel dan de decanteerkaraf in een ijsbad! Door het grotere oppervlak van de karaf is de wijn in mum van tijd koud.
Net als rode wijn maakt zuurstof ook bij witte wijn meer aroma’s vrij. Sommige witte wijnen vallen strak uit, vaak omdat ze te koud zijn of door de variëteit in druiven. Een strakke chardonnay komt bijvoorbeeld heel anders tot uiting na het decanteren. Een wijn die in eerste instantie scherp en verfrissend is, kan na langere blootstelling aan lucht zomaar zacht uitvallen.
Welke witte wijn decanteer je?
Een vaste regel bestaat er niet. Doorgaans decanteer je de oudere, meer genuanceerde witte wijnen die nog een aantal jaren moeten liggen. De relatief jonge witte wijnen voor snelle consumptie hoef je niet te decanteren. Nieuwsgierig naar de effecten van decanteren op witte wijn? Probeer eens meerdere flessen van dezelfde wijn. Decanteer de ene fles, maar de andere niet. Proef je verschil?
DE JUISTE TOOLS OM GEOPENDE WIJN LANGER TE BEWAREN
Het gebeurt vaak dat een fles wijn open gaat maar niet direct helemaal leeg wordt gedronken. Geopende wijn is natuurlijk minder lang houdbaar (vergeleken met ongeopende wijn). Wil je toch je wijn zo lang mogelijk bewaren? Met de onderstaande tools blijven geopende wijnen langer houdbaar:
Wijn schenken is meer dan alleen decanteren. Een te warme wijn in het verkeerde glas: zo imponeer je jouw vrienden niet. Met deze wijng wijnglazen wordt het wijndrinken met vrienden niet alleen leuk maar ook nog eens stijlvol!