Welke is beter?
Kurk vs. schroefdop
Nog niet eens zo heel lang geleden stond een schroefdop op een fles wijn gelijk aan goedkope wijn. Dat is tegenwoordig wel anders! Maar wat is nu beter? Een kurk dop of schroefdop? Beide soorten zijn heel goed in staat om wijnflessen af te sluiten. Wij zetten de verschillen, voor- en nadelen op een rij!
KURK DOP ONDER DE LOEP
Kurk wordt al eeuwen lang gebruikt om flessen af te sluiten. De echte doorbraak van de kurk kwam in de 17e eeuw; vanaf dat moment werden glazen flessen met dit natuurlijke materiaal afgesloten. Maar hoe staat het er nu mee?
Voordelen van kurk
-
Goed voor langdurige rijping op fles: kurk laat namelijk 1 mg zuurstof door per jaar. Dit is precies genoeg om de wijn te laten rijpen waardoor hij nieuwe smaken ontwikkelt.
- Duurzaam materiaal: kurk is 100% natuurlijk en ook nog eens recyclebaar.
Nadelen van kurk
- Kurk is duur: het natuurlijke materiaal is niet in massa te produceren. Daarom is kurk 2 tot 3 keer zo duur als een schroefdop.
- Schaars verkrijgbaar: er is in totaal 2.200.000 hectare aan kurkbos in de wereld. Portugal, Spanje, Italië, Marokko, Algerije, Frankrijk en Tunesië produceren de meeste kurk. Per jaar wordt er 300.000 ton kurk geproduceerd. Kurk kan gezien worden als schaars aangezien er pas na 25 jaar geoogst kan worden.
- Kurkeiken groeien niet eeuwig door: de meeste bomen worden zo’n 200 tot 250 jaar oud en worden ongeveer 16 keer geoogst. Een eik kan maar om de 9 jaar ‘geschild’ worden. Hiervan wordt slechts 30% van de kurk gebruikt om flessluitingen te maken.
- Slechte kurk: wijn met kurk is vervelend! Wanneer de kurk besmet is met een bacterie (TCA) beïnvloedt dit de smaak van de wijn. Gelukkig komt dit maar in 1 tot 3 procent van de gevallen voor. Ook zijn er nu kurkalternatieven die dit nadeel niet hebben.
Het gevreesde 'wijn met kurk' scenario komt slechts in 1% tot 3% van de met kurk afgesloten wijnen voor. Er drijft dan geen stukje kurk in de wijn, maar de wijn smaakt naar krant of een muffe kelder.
DE SCHROEFDOP ALS ALTERNATIEF?
Schroefdoppen worden pas gebruikt sinds 1964. Deze dop ontstond toen de kurk kwaliteit in de jaren ‘80 steeds slechter werd. Inmiddels is het geen vreemd beeld meer om wijnflessen met schroefdop te zien. Hieronder de voor- en nadelen van de schroefdop op een rijtje:
Voordelen van de schroefdop:
- Goedkoper alternatief: schroefdoppen kunnen tot wel 2 tot 3 keer goedkoper zijn dan kurken.
- Makkelijk open te maken: no more need for die goede ouwe kurkentrekker.
- Geen kurk in de fles: en dan hebben we het dus nog steeds over die muffe geur en smaak van de wijn.
- Prima geschikt voor wijnen die niet meer dan 5 jaar hoeven te rijpen.
- Er worden nu ook schroefdoppen gemaakt die precies de juiste hoeveelheid zuurstof kunnen doorlaten om flessen langer te laten rijpen.
Nadelen van de schroefdop:
- No air: sommige schroefdoppen kunnen helaas niet ‘ademen’. Dus de meeste schroefdoppen zijn alleen geschikt voor wijnen die nu of over maximaal vijf jaar op dronk zijn. (de meeste!)
- Imagoprobleem: de schroefdop wordt, onterecht, nog steeds geassocieerd met goedkope wijn.
- Niet zo duurzaam: het materiaal gebruikt voor deze doppen vernieuwt zichzelf niet net als bij kurk.
- Niet afbreekbaar: het materiaal is niet af te breken maar gelukkig wel te recyclen.
Naast de metalen of plastic schroefdoppen zijn er ook nog 'nepkurken' gemaakt van o.a. kunststof. Kunststofkurken hebben dezelfde voordelen als schroefdoppen.