Skip to main content

Ontdek wijnlanden


Spanje

Spanje

Spanje staat op de 3e plaats van de grootste wijnproducerende landen ter wereld. Er groeien zeer veel verschillende druivenrassen in het land. Dit verklaart waarom het land een geweldig rijk geschakeerd aanbod van wijnen heeft, met zeer verschillende en zeer eigen karakters.

Bekijk alle Spaanse wijnen

Wijnland Spanje

image

Oorsprong

De Spaanse wijnbouw gaat terug tot ver voor het begin van onze jaartelling. Dat blijkt onder meer uit archeologische vondsten van oude amfora’s, waarin sporen van wijn zijn aangetroffen. In de 20ste eeuw raakte Spanje door de Spaanse Burgeroorlog in een politiek en economisch isolement. Hierdoor ontbrak de concurrentie met wijnen uit het buitenland en bestond er geen noodzaak tot kwaliteitsverbetering. Pas in 1975 werd de Spaanse wijnbouw meer en meer gemoderniseerd. In 1986 werd Spanje lid van de EU, wat ook een positief effect had op de Spaanse wijnen. 

De meeste boeren maken zelf geen wijn, maar verkopen hun druiven aan wijnhuizen (bodega’s) of coöperaties. Deze vinifiëren de druiven, bottelen de wijn en verkopen die onder hun naam. Door hun omvang hadden de bodega’s genoeg financiële middelen om de wijngaarden opnieuw te beplanten.

Wijnstreken

In Spanje is de opbrengst per hectare veel lager om verschillende redenen. De wijngaarden zijn niet zo intensief beplant, omdat er simpelweg genoeg ruimte is om de druiven ruim aan te planten. Toch kent Spanje een aantal bekende en minder bekende juweeltjes van wijnstreken. Maak kennis met de 3 grote wijnregio’s:

 

Rioja

Als grootste en belangrijkste wijn producerende streek van Spanje, heeft Rioja een rijke historie: hier worden al sinds de Romeinse tijd druiven verbouwd.  De wijngaarden van Rioja strekken zich uit langs de oevers van de rivier de Ebro. Vandaag de dag beslaat het huidige wijnbouwgebied van Rioja ongeveer 62.000 hectare. Rioja staat voor pure kwaliteit. Rioja was het allereerste Spaanse wijngebied dat de status DOC (denominación de origen calificada) verwierf. Lees alles over de wijnstreek Rioja

image

Rueda

Rueda wordt van het oosten naar het westen doorkruist door de rivier de Duero. Van oudsher komen er veel versterkte sherry-achtige wijnen uit Rueda. Hoewel de nadruk tegenwoordig ligt op stille, witte wijnen (zoals de frisse verdejo), worden de versterkte wijnen nog altijd geproduceerd onder de namen Rueda Pálido en Rueda Dorado. Lees alles over de wijnstreek Rueda

 

Ribera del Duero

In het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer ten noorden van Madrid, ligt de wijnstreek Ribera del Duero. De wijngaarden in Ribera del Duero strekken zich uit in de vallei langs de oever van de rivier de Duero. Met 95% van de aanplant is de tempranillo de meest verbouwde druif in dit gebied. Lees alles over de wijnstreek Ribera del Duero

Druivenrassen

De vele druiven die in Spanje verbouwd worden, zijn op enkele internationale variëteiten na allemaal inheems. Maar liefst 70 van die inheemse druivenrassen zijn belangrijk. Dit zijn de topdruiven van Spanje: 

Airén

De airén is op zeer grote schaal aangeplant in Spanje, vooral in de regio La Mancha. Nergens ter wereld vindt je zoveel wijngaarden, beplant met maar één druif. De druif overleeft makkelijk hete klimaten en levert heldere en makkelijk doordrinkbare wijnen. De druif smaakt naar citrusfruit, bloemetjes en groene appel en produceert hierdoor een frisse wijn. Zelfs op de Canarische Eilanden is de druif populair en staat daar bekend onder de naam “Burra Blanca”. 

image

Tempranillo

De tempranillo wordt in heel Spanje verbouwd. De druif vormt de basis van de betere Spaanse Rioja's. Daarnaast is bijna een derde van de wijngaarden in Navarra aangeplant met tempranillo. De druif is relatief neutraal van karakter. Tempranillo’s bevatten weinig zuur en zijn vrij zacht en fruitig van smaak. Lees alles over de tempranillo druif 

 

Grenache

Grenache, in het Spaans garnacha, is ooit vanuit Spanje in Zuid-Frankrijk terechtgekomen. Nog altijd wordt hij in deze droge, warme, mediterrane streken op grote schaal verbouwd. In Spanje is het, na tempranillo, de meest verbouwde blauwe druif. De grenache resulteert in een alcoholrijke, zwoele, soepele wijn, die echter vrij weinig  kleur, zuren en stevigheid heeft. Lees alles over de grenache druif

Het etiket

Een etiket van een Spaanse wijn zegt veel over wat erin zit. Onder meer over de kwaliteitsklasse, die volgens een met Frankrijk vergelijkbaar systeem wordt vastgelegd. De Spaanse wijnwet onderscheidt vier kwaliteitsklassen:

  • Vino de Mesa en Vino Comarcal: tafelwijn. Er zijn vier elementen op het etiket van tafelwijn: de inhoud, het alcoholgehalte, het land van herkomst en de naam van de producent. De druiven in deze eenvoudige wijnen hebben geen specifieke herkomst. 
  • Vino de la Tierra: streekwijn. Deze wijnen komen uit een bepaalde streek, dus behalve de vier elementen van tafelwijn mogen streekwijnen ook nog de streek op het etiket vernoemen. 
  • Denominación de Origen (DO): kwaliteitswijn met herkomstaanduiding. Spanje telt inmiddels meer dan 60 DO-gebieden.
  • Denominación de Origen Calificada (DOC): de hoogste klasse. Er zijn slechts 2 DOC-gebieden: Rioja en Priorato. Om ervoor in aanmerking te komen moet een gebied minimaal 10 jaar een DO hebben.

Rijpingsaanduiding

Daarnaast kennen de wijnen een rijpingsaanduiding. Dit is uniek voor Spanje. Hierbij wordt op het etiket aangegeven hoe lang een wijn heeft gerijpt: 

  • Crianza: als het om een rode wijn gaat, dan heeft deze minimaal 2 jaar kelderrijping gehad, waarvan minstens 6 maanden op vat. Voor witte wijn en rosé geldt dat deze minstens 1 jaar kelderrijping, waarvan 3 maanden op vat hebben ondergaan.
  • Reserva: de rode Reservas hebben minstens 3 jaar kelderrijping gehad, waarvan 1 jaar op vat. Voor witte wijnen en rosé is deze periode korter: minimaal 2 jaar kelderrijping, waarvan 6 maanden op vat.
  • Gran Reserva: een rode wijn heeft op z’n minst 5 jaar gerijpt in de kelder van de bodega waarvan 2 jaar op vat. Witte wijnen en rosé mogen dit predikaat na minimaal 4 jaar kelderrijping voeren, mits 6 maanden op vat.
  • Joven (vroeger ‘Sin Crianza’): joven betekent ‘jong.’ De wijn heeft in dit geval minder dan 6 maanden of in het geheel niet op hout gerijpt. Deze wijnen zijn op jonge leeftijd al op dronk en hoeven niet lang bewaard te worden.

Spaanse wijnhuizen

Een van de meest beroemde Spaanse wijnhuizen is waarschijnlijk wel Bodegas Torres. Het familiebedrijf werd opgericht in 1870 door Jaime Torres en wordt momenteel gerund door Miguel A. Torres. Tegenwoordig bezit Bodegas Torres de meeste wijngaarden in Penedès met een DO-classificatie. Lees alles over wijnhuis Torres 

Ook Bodegas Chivite (sinds 1647) staat wereldwijd bekend om haar Spaanse wijnen van topkwaliteit. Chivite is het oudste wijnproducerende familiebedrijf van Spanje. De eerste wijngaarden werden aangeplant in Navarra. In totaal bezit Chivite ongeveer 1.000 hectare aan wijngaarden. 

Meer lezen over wijn?

Nu je alles weet over wijnland Spanje, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. Bijvoorbeeld Oostenrijk. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de airén, tempranillo en grenache, zijn er nog veel meer druivenrassen. Lees al onze andere artikelen over wijn

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.