Ontdek Italië
Top 5 lokale Italiaanse druiven
Ze zijn met velen, maar geen hond die ze buiten Italië kende: kleine lokale druivenrassen. Tot ze werden herontdekt door een nieuwe generatie wijnmakers. Nu kan ook jij ze ontdekken. Zowel wit als rood. Ga met ons mee op wijnreis en ontdek de schatten van Italië. Hier zijn de top 5 Italiaanse druivenrassen die je moet leren kennen.
1. Negroamaro druif
Zwart. Dat is de beste manier om deze blauwe druif te beschrijven. De naam stamt af van twee verschillende woorden die allebei zwart betekenen (latijn “negro” en oud-grieks “μαύρο” = spreek uit: mauro). De wijn van deze druif heeft dan ook een diepe donkere kleur. De druif groeit in de regio Apulia, de hak van de laars.
Profiel Negroamaro druif (blauw):
- Smaken: kruidig
- Structuur: zeer stevig (veel tannines), aarde, donker fruit.
- Lekker bij: rood vlees, wild zwijn, lam
- Bewaren: ja, het liefst drink je deze druif na minimaal 18 maanden.
2. Aglianico druif
Gecultiveerd door de Feniciërs, geëxporteerd door de Grieken, gedronken door de Romeinen en beschermd door de Paus. De aglianico is de grootvader van de druiven. Het is de langst gedronken druif van Italië. Maar liefst 99% van deze blauwe druif wordt nog steeds geteeld in Italië.
Profiel van de aglianico druif:
- Smaken: witte peper, rokerig, zwarte kers, gedroogde cranberry’s.
- Structuur: vol, stroef (stevige tannines), 13,5% Vol.
- Lekker bij: wild, stoofschotels
- Bewaren: ja, de agliano druif smaakt het best als het 10 tot 20 jaar gerijpt heeft.
3. Arneis druif
De ‘kleine lastpak’. Zo noemen de Italianen de Arneis druif. Liefkozend, dat wel. De druif is namelijk lastig in leven te houden. Extra bijzonder dus, als deze druif in jouw glas wijn terechtkomt. De arneis groeit vooral in de regio Piemonte.
Profiel van de arneis druif (wit):
- Smaken: fruitig fris: abrikoos, rijpe peer, nootachtig
- Structuur: vol, soepel, 13%Vol.
- Lekker bij: borrelhapjes, vitello tonato
- Bewaren: ja, maar niet lang! Tussen de 2-4 jaar na de oogst is de Arneis op zijn b
4. Grillo druif
Deze druif is een prijswinnaar. Een prachtige frisse smaak, dat ervaar je wanneer je de grillo druif proeft in je witte wijn. Lang werd deze druif gemengd met andere druiven in Italiaanse wijnen. Pas sinds kort kun je wijnen kopen waar de grillo druif de hoofdrol speelt. De grillo druif groeit alleen op Sicilië.
Profiel Grillo druif (wit):
- Smaken: fris, fruitig.
- Structuur: soepel, 13% Vol
- Lekker bij: gebakken vis, salades
- Bewaren: liever niet. Deze wijn kun je het beste niet te lang laten rijpen op de fles.
Ga meteen naar onze shop en ontdek de prijswinnende Inycon Organic Grillo of een van onze andere wijnen met de grillo druif.
5. Frappato druif
De frappato is een druif waar je als een blok voor valt bij de eerste slok. Deze speciale blauwe druif groeit op Sicilië. Frappato wordt vaak gemengd met de nero d'avola druif en voegt complexiteit toe aan wijnen.
Profiel van de Frappato druif (blauw):
- Smaken: rood fruit
- Structuur: zacht (weinig tannines), maar met body
- Lekker bij: lasagna, bolognese saus, anchovis
- Bewaren: hangt af van jouw voorkeur. Jong smaakt de frappato fris en helder, ouder wordt hij eleganter met smaken van gedroogd fruit.