Verwarmende winterwijnen
Zwoel rood
Het is weer winter. Voor deze knusse tijden hebben wij zes zwoele rode winterwijnen voor je uitgezocht. Deze bestaan uit verschillende prijsklassen; voor ieder wat wils. Deze winterwijnen zijn bijzonder rijk en vol van smaak. Het warme en fluweelzachte karakter vormt een ideale combinatie met overheerlijke wintergerechten zoals een hertenbiefstuk of een oer-hollandse stamppot. Ook hebben we drie wijnen geselecteerd die heerlijk zijn bij stoofgerechten. En wist je dat er ook witte winterwijnen zijn? Proef het zelf!
Zwoele rode wijnen uit Italië – Amore? Nee, amarone!
Een amarone is een echte zwoele rode wijn uit de Italiaanse provincie Valpolicella met een alcholpercentage van minimaal 14%. De volle, complexe smaak ontstaat door het bijzondere productieproces. De handgeplukte rondinella, corvina en soms molinara druiven worden gedurende enkele maanden langzaam op matten ingedroogd (de appassimento techniek). Hierdoor concentreren suikers, zuren, tannines, aroma's en extracten zich. Een echte amarone ligt minimaal twee jaar te rijpen. Voor een amarone riserva is dit zelfs vier jaar! Amarone is heerlijk te combineren met een stoofpotje of gerijpte kaas.
Ontdek deze 3 zwoele rode wijnen
Zwoele rode wijn hoeft niet duur te zijn. Daarom kun je ontdekken welke wijn je het lekkerst vindt en welke ideaal bij je winterse gerecht past! Proef bijvoorbeeld onderstaande zwoele rode wijnen:
- Memoro Rosso: door de unieke samenstelling van 40% primitivo uit Puglia, 30% montepulciano uit de Abruzzen, 20% nero d’Avola uit Sicilië en 10% merlot uit Veneto heeft deze wijn een zachte body en een sappige smaak. Heerlijk bij antipasti of paté.
- Arrogant Frog Red Velvet: deze wijn wordt gemaakt met 87.5% marselan en 12.5% grenache noir druiven die aan de prachtige mediterrane kust groeien. De druiven worden aan de stokken gedeeltelijk ingedroogd waardoor ze een enorme suikerconcentratie krijgen. Hierdoor heeft de Red Velvet een volle smaak met een zijdezacht karakter. Deze bijzondere wijn is uitermate geschikt bij risotto, blauwe kaas en rood vlees.
- Mucho Más: het resultaat van wijnmakers die 'even de regels vergeten'. Mucho Más is gemaakt van druiven uit Toro, La Mancha en Valdepeñas. Het is een op hout gerijpte blend van garnacha en tempranillo. De smaak is geweldig: zwarte bessen, specerijen, zijdezachte tannines en een lange afdronk. Heerlijk bij rundvlees of gevogelte.
Lekker bij stoofgerechten
We hebben drie wijnen voor je geselecteerd die heerlijk zijn bij stoofgerechten. Heb je een stoofgerecht met kip of coq au vin? Schenk daar de sappige en frisse Zorzal Terroir Único Pinot Noir bij. Deze wijn is afkomstig uit het Argentijnse Gualtallary, de Grand Cru van Mendoza. Gebruik je veel kruiden en specerijen in je stoof? Open dan een fles Vidal-Fleury Côtes du Rhône Rouge. Daar proef je de kruidnagel en de kaneel in terug. De Vina Salceda is een nieuwe stijl Rioja wijn. Hij is is gedurende 15 maanden gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten en is stevig genoeg voor een kruidige stoofschotel met sukade.
Witte winterwijnen
In de winter drink je misschien eerder een rode wijn dan een witte wijn. Maar veel witte wijnen passen juist heel goed bij echte winterse gerechten! Probeer bijvoorbeeld eens de witte Côtes du Rhône van Vidal-Fleury bij de kaasfondue. Of proef de Les Secateurs Chenin Blanc eens bij hutspot met worst. De Arrogant Frog Chardonnay-Viognier smaakt heerlijk bij geroosterde pastinaak en zoete aardappelen uit de oven. Laat je verrassen!
Meer ontdekken?
Vraag een medewerker in de winkel om je deze zwoele rode (of witte) winterwijnen te laten proberen. Weet je niet zo goed welke wijn je lekker vindt? Doe dan direct de smaakprofielentest en ontdek in no-time welke wijn het beste bij jou past! Of heb je toch liever een winterse cocktail? Geen probleem. Je vindt het recept hieronder.