Wat betekent dit?
Oude VS nieuwe wijnwereld
Bij wijn gaat het vaak over de ‘Oude Wereld’ en ‘Nieuwe Wereld’. Wat betekenen die termen precies? Wat zijn de verschillen?En hoe smaken de wijnen die er vandaan komen? Wij leggen het je uit.
Kort door de bocht verwijst Oude Wereld naar de traditionele wijnlanden in Europa en Nieuwe Wereld naar alle landen daarbuiten. Bij de Oude Wereld horen landen als Frankrijk en Italië en bij de Nieuwe Wereld onder andere Australië, Chili en Zuid-Afrika.
Is nieuw ook echt nieuw?
‘Nieuw’ wekt de indruk dat er nog maar sinds kort druiven worden verbouwd in de nieuwe wijnwereld, maar dat is niet zo. Zo werd in Zuid-Afrika al in 1659 wijn gemaakt. De termen ‘nieuw’ en ‘oud’ zeggen meer dan alleen iets over de herkomst van de wijnen. Ze vertegenwoordigen een bepaalde stijl en smaak.
De verschillen
Nieuwe-wereldwijnen
Over het algemeen proef je in nieuwe-wereldwijnen onmiskenbaar fruit terug. Deze wijnen zijn soepel en vol van smaak. Daardoor kun je ze makkelijk zo, zonder iets erbij, drinken. Op het etiket staat duidelijk het druivenras vermeld. Tot voor kort deed de precieze herkomst van de druif er nauwelijks toe; alles draaide om de smaak van de druif.
Oude-wereldwijnen
Oude-wereldwijnen zijn daarentegen zelden uitgesproken fruitig. De aroma’s zijn ingetogen, de wijnen zijn zuriger en minder soepel. Typisch wijnen die je bij het eten drinkt. Anders dan in de Nieuwe Wereld staat herkomst in de Oude Wereld centraal.
Oude-wereldwijnen zijn gemaakt van druivenrassen die al eeuwen bij het gebied horen en die het vermogen hebben om de smaak van een specifiek terroir door te geven. Op de meeste Franse, Italiaanse en Spaanse etiketten stond vroeger zelden de naam van de druif. Dat vond men overbodig: het is namelijk wettelijk vastgelegd waarvan Bourgogne of Rioja mag worden gemaakt.
Dit zijn de bekendste nieuwe-wijnlanden:
- Australië
- Nieuw-Zeeland
- Verenigde Staten (Californië)
- Chili
- Argentinië
- Zuid-Afrika
Best of both worlds
Dat alle nieuwe-wereldwijnen fruitiger, ‘zoeter’ en soepeler smaken dan die uit de Oude Wereld is natuurlijk té zwart-wit. En dat wijnen uit de Oude Wereld allemaal verfijnd en complex of juist stug en zuur zijn eveneens. Wijnmakers vanuit de hele wereld hebben de afgelopen 20 à 30 jaar veel van elkaar geleerd.
Van oud naar nieuw
In de Oude Wereld zaten wijnmakers vast aan eeuwenoude tradities, gewoontes en wetten. In de Nieuwe Wereld waren wijnmakers juist vrij om aan te planten wat ze wilden en experimenteerden ze er ondertussen rustig op los. Zo ontstond de uitbundige nieuwe-wereldwijnstijl. De nieuw gebruikte technieken waaiden over naar Europa en inmiddels vind je in alle oudewereldlanden ook wijnen in de nieuwewereldstijl.
De druif en terroir centraal
Omgekeerd ging men in de Nieuwe Wereld op zoek naar voordelen van hun terroirs en onderzochten ze welke druivenrassen het beste bij een bepaald gebied pasten. Wijnmakers van nu willen meer dan alleen de smaak van de druif gebruiken. Ze zoeken naar variatie en diepgang en vinden die in de bodem. In de Nieuwe Wereld kom je inmiddels dan ook terroirwijnen tegen in de stijl van de Oude Wereld, met minder alcohol en bescheiden aroma’s.
Probeer eens de bovenstaande oude-wereldwijnen naast de onderstaande nieuwe-wereldwijnen. Welke verschillen proef je?