Rosé wijnen
Van droog tot zoet of mousserend: rosé wijn - in het kort rosé - is er in allerlei soorten en smaken. Waag je ook eens aan deze veelzijdige en lekkere wijnsoort! Lees alles over Provence rosé, Italiaanse rosato en mousserende rosé. En hoe smaakt de rosé wijn en bij welk gerecht is rosé wijn lekker? Lees snel verder!
Van droog tot zoet of mousserend: rosé wijn - in het kort rosé - is er in allerlei soorten en smaken. Waag je ook eens aan deze veelzijdige en lekkere wijnsoort!
In het zuidoosten van Frankrijk ligt de zonnige Provence. Deze prachtige en schilderachtige streek is de grootste roséproducerende wijnregio van Frankrijk. De meeste rosés uit de regio zijn elegant en fris van smaak en lichtroze van kleur. Proef de zomer!
Lees alles over de Provence >
Italiaanse rosé, door de Italianen Rosato genoemd, wordt steeds populairder, Vroeger werd nog wel eens beweerd dat Italianen geen goede rosé konden maken, maar die tijd is voorbij! Van beroemde wijnhuizen als Antinori en Agriolas komen heerlijke rosés die je echt eens moet proberen!
Voor een mousserende rosé heb je geen feestje nodig, want het wordt vanzelf een feest als je de fles open popt! Een rosé bubbel smaakt vaak net iets zoeter dan de klassieke brut champagne. Je proef vaak rood fruit zoals aardbeien of frambozen en soms kun je de geur van versgebakken brood ontdekken. Echt de moeite waard!
ROSÉ IN HET KORT
Rosé wijn wordt gemaakt van verschillende druivenrassen. Er is een grote diversiteit aan rosé wijnen. Deze verschillen onder andere in smaak, kleur en herkomst. We hebben de nieuwste rosé wijnen voor je op een rijtje gezet.
Waar smaakt rosé wijn naar?
De smaak van rosé wijn komt van de druif en de kleurintensiteit. Daarbij proef je in alle rosé’s fruit. Dit gaat van kersen en sinaasappel tot meloen of citrustonen.
Rosé wordt vooral gemaakt van (druivenras):
Serveertemperatuur:
Rosé serveer je gekoeld op 8-10 graden. Bewaar je rosé drank 3 uur in de koelkast voor de juiste temperatuur.
Een echte rosé wijn komt uit:
KLEUREN ROSÉ
Van welke druiven wordt rosé gemaakt?
Allereerst, rosé is wijn; gemaakt van blauwe druiven. Maar je herkent hem vooral aan de roze kleur. Een rosé varieert van licht oranje tot fel aardbei roze.
Waar komt de kleur van rosé wijn vandaan?
De schil van de blauwe druiven geeft kleur aan de wijn. Het sap dat uit druiven komt is namelijk altijd kleurloos. De wijnboer bepaalt of de wijn uiteindelijk rood of roze wordt. Hoe hij dat doet? Door de blauwe schillen heel even in contact te brengen met het kleurloze druivensap. Hoe lang de wijnboer dit doet bepaalt de intensiteit van de kleur roze. Hoe langer het contact, hoe donkerder de wijn. Zodra de wijnboer het lang genoeg vindt, wordt het goedje zonder schillen overgoten in stalen tanks en gist het sap zoals een witte wijn. Et voilà, een lekkere rosé wijn!
Kun je rosé wijn maken door rood met wit blenden?
Daar wordt heel vies naar gekeken door de wijnboeren en -liefhebbers. Het is in de EU zelfs verboden om een rosé wijn op deze manier op de markt te brengen. Alleen bij rosé champagnes is dit toegestaan: daar wordt op het einde van de productie rode wijn bij de witte champagne toegevoegd.
Van zalmroze tot bessenrood: de verschillende rosé stijlen
De duur van het contact tussen druif en sap bepaalt dus intensiteit van je rosé. Het druivenras speelt hier ook een grote rol in. Samen krijg je een grote variëteit aan kleuren en smaken: van een lichte elegante borrel rosé tot een kruidige zoete rosé wijn. De smaak gaat dus ook verschillende kanten op. Droog of zoet is al een verschil. En zo ook wat je proeft: in de ene kun je kruidige tonen verwachten als lavendel, tijm of rozemarijn. Andere rosé wijnen barsten juist van het rijpe rode fruit, meloen of frisse citrustonen.
WAT EET JE BIJ ROSÉ?
Door de vele stijlen kun je eigenlijk heel veel eten bij je glaasje rosé. Als zomerwijn pair je 'm natuurlijk met een licht zomers gerecht. Een lichtroze, droge rosé doet het erg goed bij gegrilde kip of een frisse salade.
Het zwoele fruit van een zoete rosé haal je dan weer nog meer naar boven met een fruit dessert (wat dacht je van een lange vinger-ijstaartje bijvoorbeeld?).
En die zalmroze Provençaalse rosé, die drink je natuurlijk bij een lekkere salade niçoise. Haal je die zonovergoten Côte d’Azur zo in huis.
Gaat de barbecue aan? Zet dan ook minimaal 3 uur van tevoren de rosé koud. Van spiesjes tot zalmmoot: een glas rosé tilt je barbecue naar een hoger niveau!Bijvoorbeeld bij een frisse zomerse salade als aperitief. Met rosé zit je dus altijd goed!