Skip to main content

Alles over de wijn


Chablis

Chablis
Chablis

Chablis, een frisse, droge witte wijn gemaakt van de chardonnay druif. Maar laat ie nou écht niet zoals de gemiddelde chardonnay smaken! En dat is nou juist zo bijzonder aan deze wijn. Een chablis is ook de perfecte wijn om te begrijpen hoeveel invloed terroir heeft op de smaak. Duik mee in de wereld van deze bijzondere wijn.

Bekijk Chablis wijnen

Chablis in het kort

Komt uit: Frankrijk

Streek: Bourgogne

Regio: Chablis

Druif: Chardonnay

Alcoholpercentage: redelijk laag met 11% - 12,5%

Ideale schenktemperatuur: 7 tot 10 graden (=3,5 in de koelkast)

Exclusief omdat: Deze wijn mag alleen maar in de Chablis regio worden geproduceerd. Dit gebied kan niet verder groeien en er mag ook maar een vastgesteld aantal van 50hl wijn per jaar geproduceerd worden per hectare. Schaarste dus!

Prijzen: €10 tot €80

HOE KOMT CHABLIS AAN Z’N BIJZONDERE SMAAK?

Chablis is gemaakt van chardonnay druiven. Maar smaakt veel frisser dan veel andere chardonnays. Het verschil zit ‘m in de volgende zaken:

1. Terroir

Chardonnay is een druivenras waarvan de wortels zich goed laten voeden door het specifieke terroir (grond) waar de ranken op staan. De grond in deze regio bestaat uit kalkrijke lichte klei en overblijfselen uit de Jura periode; toen het gebied nog een zeebodem was. Dit is precies waarom chablis zo mineralig en soms zelfs ziltig smaakt. Een belangrijk component in deze wijn.

2. Klimaat

Het klimaat speelt een rol in het groeiproces van elke druif. Bij chablis is dat niet anders en is het effect van het klimaat nog heftiger. De regio ligt in het noordelijkste gedeelte van de Bourgogne. Hier rijpen de druiven langzamer en gelijkmatiger door het relatief koele klimaat. Ze krijgen minder zon en daardoor minder suiker met als resultaat dat de druiven een hoge zuurgraad hebben.Voìla; de volgende component in de typische chablissmaak.

3. Rijping

Chardonnay rijpt vaak in eikenhouten vaten (niet altijd trouwens). Dat is een no-go voor de meeste chablis. Die mag fermenteren in stalen tanks. Hierdoor blijft vooral de mineralige smaak goed bewaard. Eikenhouten invloeden trekken al snel in een wijn waardoor de karakteristieke smaken van de druif al snel verdwijnen. Slechts enkele Grand Cru of Premier Cru Chablis krijgen subtiele houtlagering.

Om de druiven te beschermen tegen de winterse vrieskou in Chablis gebruiken sommige wijnboeren kleine kacheltjes die ze her en der in de wijngaard neerzetten. Zo zitten de druiven er alsnog warmpjes bij.

AOC Keurmerk

Binnen de Chablis regio worden er wijnen met verschillende kwaliteitslabels gemaakt. Dit label zegt iets over het herkomstgebied, het aantal aangeplante wijnstokken, het minimum alcoholpercentage in wijn, de maximale opbrengst per hectare, verbouwingsmethode, manier van snoeien, wijnbereiding en het etiket op de fles. Een heleboel dus! Oplopend geven de labels een steeds hogere kwaliteit wijn aan. Dit zijn de kwaliteitslabels:

1. Petit chablis

De wijnranken waar deze wijn van gemaakt wordt staan in wijngaarden in het buitengebied van Chablis. De ligging op verschillende soorten grond en schuine gebieden zorgt voor een aromatische wijn met veel citrus invloeden die het beste jong gedronken word.

2. Chablis

Dit is de grootste appellation (gebied) net ten noorden van het stadje Chablis. Zo’n 70 % van alle chablis komt hiervandaan. De meerderheid van deze wijnen zijn prima wijnen die goed van kwaliteit zijn. Peer en citrus komen je tegemoet en de mineralen vanuit de kalkstenen grond zijn duidelijk te proeven. 

3. Premier cru chablis

Premier cru gebieden hebben een betere zonpositie en een hogere aanwezigheid van kalk in de grond. Premier cru chablis hebben daardoor een iets fruitige smaak en een nog hogere mineraliteit dan gewone chablis. Maar 15% van de chablis wijngaarden heeft dit kwaliteitsmerk. Chablis uit dit gebied drink je het beste na zo’n 5 tot 10 jaar.

4. Grand cru chablis

De wijngaarden in dit gebied liggen allemaal op dezelfde heuvelrug en produceren sommige van de lekkerste en meest bijzondere witte wijnen ter wereld. Grand cru chablis (en heel soms premier cru’s) zijn de enige die soms nog op eikenhouten vaten rijpen. Dit zorgt voor een groot verschil in smaak met de andere chablis. Grand cru’s die op eiken rijpen kunnen soms rokerig en hartig proeven naast fruitig door tonen van abrikoos, sinaasappel en passievrucht. Flessen grand cru kunnen gemakkelijk 10 tot 15 jaar liggen voordat ze op hun lekkerst zijn.

Ontdek Chardonnay

Wijnweetjes

  • Het gebied waarop nu Chablis wijnranken staan was een prehistorische zee. Je kunt dus nog steeds gefossiliseerde schelpjes etc. in deze grond vinden.
  • Chablis wijnen behoren tot de Bourgogne wijnen maar hemelsbreed ligt het gebied eigenlijk dichter bij Sancerre. Een wijngebied dat tot de Loire behoort.
  • Chablis wijnranken hebben al heel wat achter hun kiezen. Zo hebben ze een phylloxera (luizen) plaag, 2 Wereldoorlogen en lange tijden van vrieskou overleefd.
  • Elke wijnboer in Chablis is wettelijk verplicht om chardonnaydruiven aan te planten.
  • Er bestaan alleen witte Chablis wijnen.

Hoe smaakt Chablis?

Veel chardonnay wijnen rijpen op eikenhouten vaten, chablis niet. Doordat de wijn niet in contact komt met hout blijft juist de karakteristieke smaak over. Proef de zee en citrus in deze droge witte wijn met relatief hoge zuurgraad.

Ruikt naar: citrus en, gek genoeg, natte stenen
Smaakt naar: citrus, peer en witte bloemen aroma’s. Droog, ziltig en mineralig

Benieuwd of deze wijn er een is die jij graag drinkt? Doe dan nu de smaakprofielen test. Deze wijnen vallen onder het profiel Fresh Prince of Classic White.

Is Chablis helemaal jouw wijn? Probeer dan eens een Villebois Pouilly-fumé of een La Roulerie Chenin Blanc des Terrasses. Grote kans dat je die ook lekker vindt!

Waar schenk je een Chablis bij?

Chablis is een van de go-to droge witte wijnen om bij te eten. De wijn laat zich goed combineren vanwege de hogere zuurgraad. Dit werkt als een natuurlijke smaak neutraliseerder. Chablis is met z’n frisse basis erg lekker bij:

  • Licht vlees zoals kip en kwartel in romige sauzen; maak bijvoorbeeld eens kipreepjes in paddenstoelenroomsaus. Een top combinatie met chablis.
  • Lichte vis zoals heilbot en escargots; de mineraliteit van chablis past hier erg goed bij.
  • Ook bij rauwe vis doet Chablis het goed hoor! Dus bestel een schaal sushi, en trek die fles maar open.

MEER OVER GROTE NAMEN?

Je weet nu alles over deze bijzondere wijn. Meer weten over exclusieve wijnen? Lees dan hier alles over de grootste klassieke wijnen, zoals sancerre of de Italiaanse barolo. Interesse in andere wijnlanden? Met al deze kennis op zak schenk jij zo een lekker glas Chablis in en vertel je je vrienden over deze bijzondere wijn. Lees ook een van de onderstaande artikelen voor nog meer wijninspiratie!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.