de druif en de wijn
Grenache
UITERLIJK: DUNNE VIOLETBLAUWE SCHIL
De grenache groeit in een wat grillige, losse tros met tamelijk grote bladeren zonder diepe inkepingen. De druiven zijn relatief groot en hebben een dunne, violetblauwe schil die over het algemeen niet veel kleurstof bevat.
Grenache is een plant die van nature weelderig groeit en veel druiven geeft. Vervelend genoeg gaat een grote oogst direct ten koste van de kwaliteit. Hoe meer druiven per plant, des te minder kleur en geur hij zal hebben. Goed snoeien en een lage opbrengst levert grenache met meer concentratie in kleur, geur en smaak.
Oorsprong
Grenache, in het Spaans garnacha, is ooit vanuit Spanje in Zuid-Frankrijk terechtgekomen. Nog altijd wordt hij in deze droge, warme, mediterrane streken op grote schaal verbouwd. In Spanje is het, na Tempranillo, de meest verbouwde blauwe druif. Hij groeit er overal, maar vooral opkomende streken als Somontano en Priorat geven hem nu een eigen gezicht en zetten ‘garnacha’ groot op het label.
Grenache is één van de populairste druiven in Zuid-Frankrijk. Hij is de smaakmaker in Côtes du Rhônes en komt voor in de meeste wijnen uit de Provence, Roussillon en Languedoc. In warme landen uit de nieuwe wereld gedijt hij ook goed en wordt hij meestal als mengdruif gebruikt.
VOORKEUREN: EEN DROOG EN HEET KLIMAAT
Grenache voelt zich thuis in de hitte en kan de droogte aan. Tijdens zijn lange groeiseizoen vormt hij veel suiker, worden zijn tannines goed rijp, maar verliest hij zuren. Het resultaat is een alcoholrijke, zwoele, soepele wijn, die echter vrij weinig kleur, zuren en stevigheid heeft. Door de grenache met andere druiven te blenden, wordt dat wat hij mist aangevuld en komen zijn sterke punten beter naar voren.
In een Côtes du Rhône, Gigondas en Châteauneuf-du-Pape zit hij in de mix met syrah, mourvèdre en cinsault. In bijvoorbeeld rioja wordt de garnacha aan de tempranillo toegevoegd.
TYPISCH GRENACHE
Een wijnmaker is als een kok in de keuken. Elk ingrediënt voegt iets toe. Grenache geeft zijn wijn warmte en souplesse.
SMAAK: zwoel en zacht
Een 100% grenache wijn is zwoel en zacht. Dat zwoele komt van de alcohol en van de aroma’s van door en door rijpe rode en paarse vruchten. Soms komt er ook gedroogd fruit zoals rozijn in voor. Een bloemen aroma benadrukt zijn zwoele stijl.
Heel typerend voor grenache wijn is de geur van versgemalen witte peper. In een oudere grenache komen de kruidige tonen van tabak voor. De ‘nieuwe’ garnacha’s uit onder andere Priorat in Noord-Spanje zijn opvallend geconcentreerd. Ze zijn donkerpaars, uitgesproken fruitig en stevig.
Onze recepten die goed passen bij grenache
De meeste wijnen met grenache, of dat nu een Côtes du Rhône of Rioja is, zijn gemaakt voor bij het eten.
De lichtere soorten passen bij pasta’s, de vollere zachtere soorten doen het goed bij varkensvlees en kaas, de stevigere bij rood vlees en stoofschotels.
Van grenache rosé tot witte en rode grenache wijn
De veelzijdigheid van de grenache zie je ook terug in de soorten grenache wijnen: grenache grenache rosé, witte grenache wijn of rode rode grenache wijn. Door de bijzonder dunne schil met weinig pigment, is de druif erg geschikt om grenache rosé te maken. Grenache rosé heeft vaak een robijnrode tint. De smaak is te herkennen aan tonen van rijpe aardbeien, sinaasappel, hibiscus en soms een vleugje piment.
De witte wijnen van de grenache hebben een relatief lage zuurgraad en een hoog alcoholpercentage. Ook de witte grenache wijnen hebben een zeer fruitige smaak. De rode grenache wijn heeft een heerlijke geur van rood fruit en kruiden. De smaak is soepel, zacht en fruitig.
Benieuwd welke wijn jij eigenlijk het lekkerste vindt?
Een aantal van onze grenache rosé wijnen
Meer lezen over wijn?
Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden, zoals Spanje en Frankrijk. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven.