Skip to main content

Alles over


Lambrusco

Blauwe druiven
Blauwe druiven

Een wijn met een betwist imago: lambrusco. Het is misschien wel de meest onbegrepen Italiaanse wijn. Veel mensen kennen lambrusco als een simpele zoete, rode of witte wijn. Er bestaan echter ook erg lekkere, droge varianten. We nemen je mee in de Italiaanse wereld van lambrusco.

LAMBRUSCO IN HET KORT

Glas Lambrusco
Glas Lambrusco
  • Wordt gemaakt van de blauwe lambrusco druif (waar veel varianten van zijn)
  • Veel verschillende soorten: witte, rode en rosé wijnen die vaak licht mousserend zijn
  • Werd in de jaren ‘70 op grote schaal gemaakt, de kwaliteit ging hierbij sterk achteruit
  • Inmiddels is vooral de rode, licht sprankelende, kwalitatieve lambrusco aan een opmars bezig en wint de wijn weer aan populariteit

OORSPRONG VAN DE LAMBRUSCO-DRUIF

Deze druif komt oorspronkelijk uit de wijnstreek Emilia-Romagna in Italië. Lambrusco is eigenlijk een paraplu naam voor vijftien verschillende typen. De belangrijkste zijn: Lambrusco Salamino, Lambrusco Grasparossa, Lambrusco Maestri, Lambrusco di Sorbara en Lambrusco Marani.

In het algemeen kunnen we over Lambrusco zeggen dat:

  • Deze druif makkelijk te verbouwen is
  • Van deze druif ook wel grappa en balsamicoazijn gemaakt worden
  • De druif tegenwoordig ook te vinden is in Australië en Zuid-Afrika
  • In Amerika een hybride versie van deze druif verbouwd wordt

Hoe smaakt Lambrusco

Druiven
Druiven

Er zijn dus nogal wat verschillende wijnen die van deze druif gemaakt worden. We focussen op de kwalitatief goede, rode lambrusco. Deze lambrusco:

  • Smaakt naar kersen, bramen en is fris met medium tannines en een vrij hoge zuurgraad
  • Is bijna altijd een licht mousserende wijn
  • Is vaak droog of semi droog (met een klein zoetje)
  • Drink je vaak licht gekoeld, ook de rode (ca. 1 uur in de koelkast)

Veel beginnende wijndrinkers starten met het drinken van zoete, witte Lambrusco (met name de supermarkt variant). Maar ook als je smaak verder ontwikkeld is, is er een Lambrusco die daarbij past!

Hoe komt Lambrusco aan z'n bubbels?

De bubbels in de meeste lambrusco’s ontstaan tijdens het productieproces; bij een 2e gisting in een gesloten tank fermenteert de suiker in alcohol, een proces waarbij altijd wat carbon dioxide, bubbels dus, vrij komen. De meeste prosecco wordt trouwens ook zo gemaakt!

Sommige wijnproducenten laten bij de botteling nog zo’n 10% restsuiker in de fles zitten. Vandaar de soms wat zoetige smaak van lambrusco.

LAMBRUSCO EN ETEN

Zoals vaak passen de lokale gerechten het beste bij de wijn. Zo combineer je lambrusco lekker met:

  • Kazen zoals parmezaan
  • Prosciutto di parma

Waarom? Omdat lambrusco met z’n stevige zuren heel goed past bij wat zoutere smaken.

Lees alles over welke wijn je het beste drinkt bij welk gerecht!

MEER OVER WIJN?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven

Benieuwd naar welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe dan onze smaakprofielentest en ontdek jouw favorieten in 24 seconden! 

Of bekijk al onze wijnen!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.