Siciliaanse trots
Nero d'Avola
‘Het zwart van Avola’; zo noemen de Italianen de Nero d’Avola druif uit Sicilië ook wel. Deze inheemse druif is verantwoordelijk voor zeer fruitige wijnen die smaken naar pruimen, cranberries en granaatappel. Deze wijnen worden sinds kort pas serieus genomen op de internationale markt. Lees alles over de druif, de smaak en bij welke gerechten je deze wijn het best kunt serveren.
NERO D'AVOLA IN HET KORT:
Wijnen van deze druif staan bekend om hun extreem uitgesproken fruitige smaak. Deze wijnen hebben een medium body met veel sap en frisheid. Door houtlagering kunnen ze meer diepgang in de smaak krijgen met meer kruidige tonen van tabak en koffie. De beste Nero d’Avola wijnen zijn vrij intens van smaak, maar hebben toch altijd iets zachts.
Smaakt naar: rode kersen, pruimen, cranberries, granaatappel met medium body
Serveertemperatuur: 16˚ tot 20˚
TERUG VAN WEGGEWEEST
Deze druif is door plaatselijke wijnmakers honderden jaren terug geselecteerd als dé druif van Avola, een klein stadje in Oost-Sicilië. Tijdens de 20e eeuw werd de Nero d’Avola vooral gebruikt in andere wijn blends om die wijnen een diepere kleur en meer rijpingspotentieel te geven. De naam vond je dus bijna nooit terug op het label van de wijn. Inmiddels worden er ook veel wijnen gemaakt van uitsluitend Nero d’avola en groeit dit druivenras niet alleen meer in de buurt van Avola maar over het hele eiland.
Waar groeit nero d’Avola?
Nero d’Avola houdt net als syrah van een warm klimaat. Deze druif voelt zich dus helemaal thuis op het hete, vrij droge Sicilië. De beste druiven zijn afkomstig van het zuidoosten van dit eiland. Ook buiten Italië doet deze druif het inmiddels goed in landen als Amerika, Californië om precies te zijn, en in Australië.
ÉÉN DRUIF, 2 SMAKEN
Als je verschillende Siciliaanse nero d’Avola’s probeert kom je er al snel achter dan er twee duidelijk verschillende smaken zijn. Dit heeft te maken met de manier van wijnmaken. De verschillen op een rijtje:
- De ene variant is een zeer fruitige, zachte wijn waar je vooral veel donker/zwart fruit in terug proeft. Daarnaast heeft deze wijn ook tonen van chocolade en koffie. Deze worden aan de wijn meegegeven door de eikenhouten vaten waar ie in rijpt. Deze wijnen kun je trouwens prima een aantal jaar in je wijnkelder bewaren.
- De andere variant is eerder soepel, sappig en elegant met meer rood fruit in je glas. Proef kruiden en kersen in deze wijn die vrijwel nooit (of weinig) rijpt in eikenhouten vaten.
WAT EET JE BIJ NERO D’AVOLA
De fruitige smaak met aardig wat tannines en zuren zorgen ervoor dat Nero d’Avola een goede wijn is om te combineren met vlees. En denk dan vooral aan rood vlees.
- Een zelfgemaakte hamburger met spek is super lekker bij deze wijn.
- Koken met wijn is lekker en leuk! Experimenteer gerust en voeg Nero d’Avola toe aan dit recept voor een stoofpotje. Vervang simpelweg het bier voor wijn.
- Liever vegetarisch eten? Shiitakes passen ook goed bij deze wijn. Net als recepten met linzen zoals deze linzensalade met geroosterde pompoen Of caponata. Ook aubergine in al z’n verschijningsvormen smaakt geweldig bij nero d’Avola.
- Maar deze wijn combineert ook goed met vis zoals sardientjes en tonijn.
Meer leren over welke wijn lekker is bij welk gerecht?
Meer over wijn?
Lees hier dan alles over de Italiaanse wijnstreken Toscane, Piemonte of Puglia. Gek op rode wijn? Verdiep je dan eens in de Italiaanse Sangiovese, Chianti en Barolo wijnen.
Naast deze Italiaanse wijnen zijn er tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven. Wil je weten over jij Nero d'Avola eigenlijk wel lekker vindt? Doe onze smaakprofielentest!